Slotsessie social academy: Goud voor overleg

Tien jaar social academy. Dat verdient goud en een slotsessie met een apart, sportief podium. Sociale dialoog en sport? U voelt geen band? Toch is ze er. Topatleten en ondernemers – ook politici – hebben immers ontzettend veel gemeen. We namen de proef op de som en lieten Jacques Borlée (vader en coach van sprintwonders Olivia, Kevin, Jonathan en Dylan), Eddy Annys (met 2,36 m Belgisch recordhouder hoogspringen en Managing Director Randstad Belgium) en Kris Peeters (een minister van Werk gek op avontuurlijke sporten) de raakvlakken blootleggen.

In 10 jaar social academy gaf het VBO (sinds vijf jaar in co-partnership met SD Worx) tijdens 72 sessies het podium aan meer dan 230 bedrijfsleiders, beleidsmakers en experten. Ze kwamen hun knowhow en ervaringen met plezier delen, vaak vanuit een wel heel aparte of vernieuwende invalshoek. 

Voor deze speciale slotsessie pasten we dezelfde formule toe. En lieten we de drie toppers met wortels in de sport, het bedrijfsleven en de politiek de raakvlakken aftasten tussen sport en overleg. En hun visie geven over het belang en de toekomst van de sociale dialoog. Het werd bij momenten een pittige confrontatie met de tweespalt tussen kunnen en willen. Maar bovenal een heel inspirerende sessie over hoe we dankzij (sociale) dialoog het beste bereiken voor het individu en het hele team of bedrijf. 

Geen ‘walk in the park’
Het VBO speelt een cruciale rol in dat sociaal overleg. De bedrijven van onze sectorfederaties vertegenwoordigen 75% van de private tewerkstelling in ons land. Beslissingen die impact hebben op zo’n groot deel van de Belgische economie, moeten doordacht gebeuren. Door bovendien aan te tonen dat sociaal overleg werkt, creëren we een draagvlak voor het beleid. 

Aan de vooravond van het Interprofessioneel Akkoord (IPA) voor 2019-2020 is de uitdaging groot. Het wordt geen ‘walk in the park’, maar de insteek van het VBO is duidelijk: de werkgevers verkiezen sociaal overleg boven sociaal verzet. Waarom? Omdat sociale spanningen in de bedrijven tot stilstand, tot achteruitgang en tot verlies van welvaart leiden. De tijd voor het nieuw akkoord dringt, maar VBO-topman Pieter Timmermans blijft positief en volgt als iedere sporter de leuze van de wereldberoemde langeafstandsloper Emil Zatopek: ‘An athlete cannot run with money in his pockets. He must run with hope in his heart and dreams in his head’.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.