De Belgische week van de artificiële intelligentie? Die is al in maart!

‘Artificiële intelligentie’, gewoonlijk afgekort met ‘AI’: enkele jaren geleden hoorde het nog thuis in de sciencefictionwereld, maar vandaag is het de naam van een reële discipline. Zo reëel dat er een themaweek in ons land aan wordt gewijd, van 15 tot 19 maart! Een initiatief dat het VBO ondersteunt.


Amélie Wuillaume, COMPETENTIECENTRUM DIGITAAL & INNOVATIEF ONDERNEMEN
09 maart 2021

Artificiële intelligentie is gebaseerd op de analyse van een groot aantal gegevens en op de herkenning en de ‘opslag’ van bepaalde terugkerende aspecten en gedragingen. Dankzij die geheugenoefening kan de machine die ermee is uitgerust, reageren op gelijkaardige situaties als degene die voordien werden waargenomen. Dat leerproces, gebaseerd op een reeks gegevens en algoritmes, is continu. De AI-systemen passen hun gedrag voortdurend aan door de effecten van hun voorgaande acties te analyseren.

Die geheugenoefening biedt een groeiend aantal toepassingsmogelijkheden. De laatste jaren zijn we gegaan van ‘chatbots’ naar het inzetten van artificiële intelligentie voor het nemen van belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld op medisch en financieel gebied. Met zo’n gevarieerd toepassingsgebied duikt in alle bedrijfstakken de behoefte op aan nieuwe functies, die gepaard gaan met nieuwe kennis en knowhow. Terwijl de markt van de artificiële intelligentie in 2015 200 miljoen dollar vertegenwoordigde, wordt ze tegen 2025 op bijna 90 miljard dollar geschat.

Artificiële intelligentie wordt bovendien als een centrale component in de digitale transitie beschouwd en is een prioriteit geworden voor de EU. Cruciaal voor onze maatschappij in het algemeen en des te belangrijker voor haar herstel, roept die technologie enkele niet onbelangrijke vragen op:

  • Wat is de impact van AI op de maatschappij?
  • Kan die technologie ethisch en democratisch zijn?
  • Wat zijn de mogelijke toepassingen?
  • Met welke uitdagingen krijgen onderzoek en universiteiten te maken?
  • Mogen burgers zich uitspreken over de uitdagingen verbonden aan AI en hoe?
  • Welke regelgeving moet er komen om te garanderen dat AI betrouwbaar is?
  • Wat is de plaats van de overheid in de ontwikkeling van AI?
  • Welke impact heeft AI op het milieu?
  • Hoe zal de industrie 4.0 zich ontwikkelen met de mogelijkheden die AI biedt?

Tijdens de Belgische week van artificiële intelligentie zullen deze en tal van andere vragen aan bod komen. Aan de hand van een reeks interactieve evenementen, geanimeerd door experten ter zake, zullen burgers, ondernemingen, onderzoekers en de openbare sector verhelderende antwoorden op hun vragen kunnen krijgen, eventuele gaten in hun kennis opvullen en hun bezorgdheden delen.

Dit initiatief, georganiseerd door ‘AI4Belgium’, vindt plaats tussen 15 en 19 maart.

Het volledige programma en de praktische info zijn hier beschikbaar. 

Inschrijven is mogelijk via deze link. Of via LinkedIn.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.