Officiële elektronische mailbox en mailadres voor bedrijven: waar staan we?

Vorige week is de werkgroep Innovatie en Digitale Economie van het VBO bijeengekomen om onder andere het project inzake officiële e-mailbox en -adres voor bedrijven te bespreken. De leden van de werkgroep hebben daarbij de essentiële elementen die nodig zijn voor de goede werking en een optimaal gebruik van een dergelijk systeem in kaart gebracht.

Morgane Haid, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
27 januari 2016

Eerst en vooral moet dit e-mailsysteem duidelijke en tastbare voordelen bieden. Daartoe is het noodzakelijk dat de omvang van dit platform niet beperkt wordt tot het ontvangen van post van de overheidssector, maar dat het ook het verzenden van post naar de overheidssector en de officiële uitwisseling van post tussen ondernemingen mogelijk maakt. Op langere termijn kan het ook best gebruikt worden voor officieel mailverkeer met burgers/consumenten. Bovendien moeten zoveel mogelijk ondernemingen participeren aan dit systeem opdat het tot grote besparingen zou kunnen leiden. Er zou ruim van tevoren moeten worden aangekondigd dat alle ondernemingen vanaf een bepaald tijdstip in de toekomst gehouden zijn hun elektronische mailbox te raadplegen (net zoals hun fysieke postbus).

Dit systeem zal enkel een succes worden als een uniek, eenvoudig en officieel elektronisch adres voor iedere onderneming wordt gebruikt (bijvoorbeeld ondernemingsnummer@bmail.be). Enkel op die manier kunnen officiële mails tussen bedrijven eenvoudig en rechtszeker worden verzonden.

VBO – Het VBO is ervan overtuigd dat met de integratie van de digitale technologie in de officiële briefwisseling officiële communicatie tussen overheid en ondernemingen en tussen ondernemingen onderling eenvoudiger, sneller en minder duur kan worden. De winst uit het gebruik van dit systeem zal echter enkel worden gerealiseerd als het systeem potentieel door nagenoeg iedereen wordt gebruikt (zowel verzenders als ontvangers) en als het niet beperkt wordt tot een beperkt deel van de officiële briefwisseling (bv. enkel van overheid aan bedrijven).


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.