EU loopt jaarlijks meer dan 15 miljard euro overheidsinkomsten mis door namaak

In zijn recente rapport maakte het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO)  bekend hoeveel budgettaire overheidsinkomsten de EU-lidstaten jaarlijks mislopen als gevolg van namaak. De economische en sociale schade van namaak onttrekt belangrijke inkomsten aan de overheid en kan leiden tot zware criminaliteit zoals drugshandel en witwaspraktijken.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
16 juni 2020

Volgens de schattingen in het rapport verliezen de lidstaten elk jaar in totaal tot 15 miljard euro door de aanwezigheid van namaakproducten op de markt. Het gaat dan om gemiste inkomsten zoals niet-geïnde directe en indirecte belastingen en niet-gestorte sociale bijdragen van de illegale fabrikanten.

Bovendien schat de EUIPO dat de cosmeticasector, die van de wijnen en sterke dranken, de farma-industrie en de speelgoedindustrie elk jaar tot 19 miljard euro verkoop mislopen door namaak. In België alleen al loopt het verkoopverlies in de cosmetica en persoonlijke verzorging op tot 279 miljoen euro, dat is 76 miljoen meer dan de vorige schatting in 2019.

Bovendien zijn er aan namaakproducten meer risico’s verbonden, ze worden immers niet onderworpen aan de strenge controles die authentieke producten wel moeten ondergaan. Er wordt dus niet gecontroleerd of ze veilig zijn voor consumptie of gebruik. Uit de EUIPO-analyse blijkt dat de aangetroffen gevaarlijke namaakproducten een ernstig risico voor de consument inhouden. De meeste van die producten waren bestemd voor kinderen. Het ging om speelgoed, verzorgingsartikelen en kledij.

Christian Archambeau, executive director van EUIPO, legt uit: “Namaak is geen misdaad zonder slachtoffers. Namaakproducten beroven legitieme ondernemingen van een deel van hun verkoop en overheden van essentiële inkomsten. Ze houden ook bewezen risico’s in voor de gezondheid en de veiligheid van de consument. Daarnaast kan namaak een financieringsbron zijn voor zware georganiseerde misdaad. Om namaak tegen te gaan, is er internationaal overlegde actie op alle niveaus nodig.”

VBO – Het VBO drukt ondernemingen op het hart om te waken over hun intellectuele-eigendomsrechten. Het verkrijgen en bezitten van die rechten is een essentieel onderdeel van het vermogen van een onderneming. De FOD Economie speelt een centrale rol in de bescherming van intellectuele eigendom en de strijd tegen namaak. Daarnaast is er ook de stichting Neen aan namaak, opgericht door de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en de Internationale Kamer van Koophandel, die de consument sensibiliseert m.b.t. de risico’s van namaak en de potentiële schade ervan.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.