Middagen van de intellectuele eigendom: de juridische uitdagingen van het internet der dingen

Geconnecteerde objecten zijn alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Het aantal met het internet verbonden objecten wordt geschat op 25 miljard. In 2020 zou dat cijfer oplopen tot 80 miljard.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
29 november 2017

De opkomst van die objecten en robots in alle domeinen – geneeskunde, wagens, speelgoed, artistieke creatie – werpt tal van complexe juridische vragen op. Wie bezit de auteursrechten voor een werk dat tot stand komt door artificiële intelligentie? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van die autonome robots of wie draagt voor hen de verantwoordelijkheid? Hoe beschermen we op een efficiënte manier de massa persoonsgegevens die deze geconnecteerde objecten verzamelen? Dat zijn tal van onbeantwoorde vragen waarover het Europees Parlement zich trouwens onlangs heeft gebogen. De sprekers op deze laatste Middag van de intellectuele eigendom illustreerden deze problematiek met tal van praktische voorbeelden en deden de deelnemers stilstaan bij de juridische uitdagingen van die nieuwe technologieën voor elk van ons en dus ook voor de ondernemingen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.