IAO Monitor: COVID-19 en de arbeidsmarkt

De monitor van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) ontwikkelde een voorspellend model om de impact van de COVID-19-pandemie op de arbeidsmarkt in te schatten. De huidige crisis, een van de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog, blijft de volksgezondheid aantasten en schudt de economische activiteit en de arbeidstijd grondig door elkaar.


Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
06 mei 2020

Volgens de schattingen en de beschikbare gegevens, daalden de werkuren in het eerste kwartaal van 2020 met 4,5% ten opzichte van de situatie vóór de crisis (het voorgaande kwartaal). Maar de economische activiteit daalt niet overal even sterk. De impact varieert naargelang de ontwikkeling van de epidemie en de getroffen distancingmaatregelen. Zo werd het eerste kwartaal van 2020 sterk beïnvloed door de situatie in China. In Azië daalde het aantal gewerkte uren met 6,5%, terwijl andere regio’s eerder een daling rond de 2% laten optekenen.

Het tweede kwartaal zou daarentegen anders evolueren op geografisch vlak. De arbeidstijd zou nog sterker dalen, met zo’n 10,5% (ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019). Alle regio’s zouden worden getroffen, met sterkere dalingen in Amerika (12,4%), Europa en Centraal-Azië (11,8%).

Bepaalde sectoren zijn kwetsbaarder en worden sterker getroffen door de crisis, zoals de toeristische accommodatie en restauratiediensten, de industrie, de groot- en detailhandel, de vastgoedsector en de commerciële activiteiten.

VBO - Hoe de wereldwijde werkloosheidssituatie in 2020 zal evolueren, hangt enerzijds in grote mate af van hoe het de economie in de loop van het tweede semester vergaat, en anderzijds van hoe goed men erin slaagt om met beleidsmaatregelen de bestaande jobs te vrijwaren en de vraag naar arbeidskrachten nieuw leven in te blazen eens de economie opnieuw draait. Een jobrijke heropstart is de ideale basis voor duurzame, gezamenlijke groei.

Schatting van de daling in procenten van het totaal aantal gewerkte uren ten opzichte van de referentiebasis van voor de crisis (4ekwartaal 2019, met  seizoenscorrectie)

Bron: nowcastingmodel van de IAO

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.