IOE – 100 jaar strijd van de ondernemingen

Met meer dan 150 onafhankelijke nationale organisaties die wereldwijd meer dan 50 miljoen ondernemingen vertegenwoordigen, die op hun beurt honderden miljoenen werknemers tewerkstellen, is de International Organization of Employers (IOE) al meer dan honderd jaar de mondiale spreekbuis van de privésector. Ze is voorstander van een duurzaam economisch en sociaal beleid dat vrij ondernemerschap, welvarende bedrijven en een rechtvaardige samenleving voor iedereen in de hand werkt.


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
08 september 2020

De IOE heeft honderd jaar strijd voor de bedrijfswereld gevierd met het thema: “Multilateralisme in een nieuw kleedje: bijdrage van de ondernemingen”. Het evenement op 2 september 2020 waarmee de IOE zijn Honderdjarig manifest lanceerde, was een belangrijke fase. Op het moment waarop een wereldwijze pandemie, massale economische verstoringen en grote politieke tegenslagen het multilateralisme zwaar op de proef stellen, bood de topconferentie naar aanleiding van de honderdste verjaardag het bedrijfsleven de gelegenheid zijn stem te laten horen op de hoogste niveaus van het multilaterale systeem, met name bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres.

Die laatste hield een toespraak (in het Engels) waarin hij de balans opmaakte van de rol en de invloed van de werkgevers in de Verenigde Naties. Hij lichtte ook toe hoe het engagement met de ondernemingen via de UNO en het multilaterale systeem kan worden uitgebreid.

VBO – De IOE, waarvan de wieg 100 jaar geleden overigens in ons VBO-gebouw in Brussel stond, heeft door zijn mondiale actie in grote mate bijgedragen tot een handelsomgeving op basis van de vrijemarkteconomie. Die staat borg voor de veerkracht en het concurrentievermogen van ondernemingen, inclusieve groei en welvaart, en meer en betere banen. Het VBO vraagt de IOE om het mondiale zakelijke ecosysteem de volgende honderd jaar hartstochtelijk te blijven verdedigen en daarbij te steunen op nationale en sectorale werkgeversorganisaties, het beginsel van het multilateralisme en de waarde van internationale organisaties. Het wil zich samen met de organisatie blijven inzetten voor een constructieve dialoog met de stakeholders, met name de vakbonden en de regeringen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.