© belga en VBO

VBO-Voorzitter mee op economische missie naar Senegal

Van 21 tot 25 mei trok een Belgische delegatie van ruim 150 toonaangevende bedrijven onder het voorzitterschap van prinses Astrid, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, op economische missie naar Senegal. Een groeiland op het Afrikaanse continent dat heel wat opportuniteiten biedt voor onze exportgerichte ondernemingen. René Branders, voorzitter van het VBO, reisde mee en het VBO organiseerde er verschillende activiteiten om de Belgische ondernemers een handje te helpen bij hun internationalisering.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
24 mei 2023

Tijdens de economische missie organiseerde het VBO traditiegetrouw zijn ‘Success Stories Breakfast’. Verschillende Belgische ondernemers kregen tijdens dat ontbijt de kans om, samen met hun lokale partner, hun succesverhalen in Senegal voor te stellen aan de prinses en de aanwezige ministers. Het ontbijt gaf de verschillende ondernemers de unieke kans om de banden met hun lokale partner te versterken en bood ook de gelegenheid om de beleidsmakers rond de tafel te informeren over de uitdagingen inzake internationale handel.

Ook organiseerde het VBO, in samenwerking met de Belgische ambassade in Dakar, een ‘Business-2-Government’ lunchevenement in het bijzijn van de prinses en de Belgische ministers. Als gastspreker verwelkomden we de Senegalese minister van Financiën en Begroting, de heer Mamadou Moustapha Bâ. Ook namen hooggeplaatste Senegalese beleidsmakers uit verschillende overheidsadministraties deel aan de exclusieve lunch. Een uitgelezen kans voor de Belgische bedrijfsdelegatie om het gastland beter te leren kennen en meer te weten te komen over nieuwe beleidsmaatregelen die het zakendoen in Senegal bepalen. René Branders nam er het woord en benadrukte het belang van deze economische missie om bedrijven te helpen voet aan wal te zetten in Senegal. Volgens de Europese Commissie zal 90% van de mondiale groei zich buiten Europa situeren. Onze Belgische bedrijven moeten dus naar het buitenland durven kijken en groei zoeken waar die te vinden is, zoals op het immense continent Afrika. Net zoals België een toegangspoort is tot de Europese markt, is Senegal, met zijn strategische ligging aan de westkust van Afrika, een belangrijke toegangspoort tot het Afrikaanse continent.

Daarnaast nam de VBO-voorzitter deel aan een panelgesprek, georganiseerd door de FOD Buitenlandse zaken en de Belgische ambassade, over ‘Business & Human Rights’ met als focus de economische empowerment van vrouwen. Hij bracht er zijn visie over het belang van vrouwelijk ondernemerschap, de voordelen van diversiteit en inclusie op de werkvloer en deelde er verschillende goede voorbeelden vanuit de Belgische bedrijfswereld die oplossingen trachten te bieden voor maatschappelijke problemen. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.