Associatieovereenkomst EU-Mercosur

Het VBO herhaalde onlangs zijn steun aan de associatieovereenkomst EU-Mercosur bij de federale overheid en de bevoegde Europese instanties aan de hand van een gemeenschappelijk persbericht van de werkgeversfederaties VBO, AVED, UWE, VOKA en BECI.


Thomas Julien, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
02 maart 2021

Onze verschillende werkgeversorganisaties pleiten in het bijzonder voor een objectief debat over de eigen verdiensten van de associatieovereenkomst met het oog op het ondertekenen en bekrachtigen ervan door de bevoegde Belgische overheden binnen een gepaste termijn.

Onze 5 federaties ondersteunen daartoe de huidige initiatieven van de Europese overheden om een antwoord te bieden op de bezwaren die werden geformuleerd over bepaalde aspecten van het akkoord. In het kader van die werkzaamheden, vragen wij dat de bijkomende voorwaarden die de Belgische autoriteiten hebben aangehaald constructief en haalbaar blijven.

De associatieovereenkomst tussen de EU en Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay), die op 28 juni 2019 gesloten werd, bevat tal van opportuniteiten en verbeteringen voor heel wat sectoren. Het akkoord bevat bovendien bindende afspraken over het Klimaatakkoord van Parijs (2015) en de verdragen van de IAO. Daarmee is het een belangrijke hefboom voor duurzame ontwikkeling, een prioriteit voor de Belgische bedrijfswereld.

In deze tijden van wereldwijde grootscheepse protectionistische initiatieven is het essentieel dat de Europese Unie haar handelsrelaties verder blijft uitbouwen op basis van gereguleerde vrijhandel en gezonde concurrentie. Het EU-Mercosur-akkoord illustreert die strategie perfect.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.