Economische partnerschapsovereenkomst EU-Japan: eerste positieve balans!

Op 1 februari 2020 vierde de implementering van de economische partnerschapsovereenkomst (EPO) tussen Japan en de Europese Unie haar eerste verjaardag. Het ambitieuze handelsakkoord, waarover bijna vier jaar onderhandeld werd, heeft de handelsbarrières met Japan, een strategische partner van de Europese Unie, fors verminderd. Samen met een tweede, politiek akkoord, vormen de twee verdragen de hoeksteen voor een sterkere relatie tussen Europa, België en Japan.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
04 februari 2020

Japan is de tweede handelspartner van de Europese Unie in Azië: samen zijn ze goed voor bijna een derde van het wereldwijde bbp en bestrijken ze een handelszone van meer dan 600 miljoen inwoners. Bovendien is Japan de vijfde niet-EU-handelspartner van België en bijzonder belangrijk voor onze agrovoedings-, chemie-, technologie- en automobielsector. Meer dan 1.500 Belgische ondernemingen exporteren naar Japan. Omgekeerd zijn 300 Japanse ondernemingen in België actief, goed voor ruim 25.000 arbeidsplaatsen.

De krachtlijnen van de overeenkomst
Het handelsakkoord voorziet op termijn een vermindering van 99% van de Europese douanetarieven op de Japanse export. Omgekeerd zal Japan tot 97% van zijn heffingen op Europese import progressief elimineren (in tarieflijnen). 90% van die tarieven werd al weggewerkt. Een groot deel van de voordelen van het akkoord, naast het ‘traditionele’ wegvallen van de douanetarieven (die in sommige sectoren nog hoog zijn), ligt in het gedeelte rond regelgeving. Op de sterk gereguleerde binnenlandse Japanse markt werkt het akkoord een aantal overbodige niet-tarifaire belemmeringen weg voor onze exporteurs en importeurs in de maakindustrie en de dienstensector.

Luc Van de hove, CEO van imec: “De Japanse industrie is een belangrijke partner van imec, goed voor bijna een vijfde van onze onderzoeksinkomsten. Dit akkoord, dat de basis vormt voor nauwere economische relaties tussen Japan en de EU, is een belangrijke stap voorwaarts om samenwerking met Japanse bedrijven efficiënter te kunnen opstarten. Zo wordt het gemakkelijker om industriële residenten uit Japanse bedrijven naar België te laten komen en om contracten met Japanse bedrijven te sluiten. We hopen dat in de toekomst ook de single permit voor Japanners – en bij uitbreiding voor alle niet-EU-burgers – efficiënter kan worden georganiseerd in België.”

Eline Blanchaert, Sales Director at Klingele Chocolade NV, observes: "Japan currently accounts for 10% of our sales, and it is a market where we are finding a growing interest in our products. The EU-Japan EPA means that the high import tariffs on chocolate will gradually be phased out, and so we warmly welcome the further development of this trade agreement and expect it to boost our exports to Japan."

Eerste positieve trends
Van januari tot november 2019 is de Europese export met 6,6% toegenomen. Ook in België zijn de eerste positieve gevolgen van de liberalisering voelbaar. In de 10 eerste maanden van 2019 zien we een uitgesproken groei in de bilaterale handelsstromen. Eind oktober 2019 vertoonde de Belgische goederenhandel met Japan een groei van 10,2% (3,0 miljard euro) voor de export en 21,1% (9,3 miljard euro) voor de import in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Aan die bilaterale export moeten we nog onze indirecte export via onze Europese buurlanden toevoegen (de Belgische onderdelen in goederen die naar Japan worden uitgevoerd vanuit een andere lidstaat). Voor elke 100 euro directe export, voeren we 80 euro uit naar de Japanse markt via onze waardeketens.

Pieter Timmermans, CEO van het VBO: “De eerste positieve effecten van het handelsakkoord met Japan zijn zeer veelbelovend. De Japanse markt is traditioneel moeilijk toegankelijk, ook al hebben sommige van onze ondernemingen er al stevige wortels. Met deze deal wordt de handel tussen onze landen sterk vergemakkelijkt. Onze exporteurs en importeurs winnen op de Japanse markt aan concurrentiekracht t.o.v. de Amerikanen, de Canadezen en de Chinezen. Dat is niet onbelangrijk in een context van internationale handelsspanningen. De vrijhandel, die meer en meer gebeurt met niet-Europese landen, is een bron van welvaart voor onze economie, laten we dat niet vergeten!”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de Belgium-Japan Association & Chamber of Commerce (BJA) zijn zeer tevreden met deze eerste positieve uitkomst van het akkoord en roepen de Belgische en Japanse ondernemingen op om het nog onbenutte potentieel van het EPO niet te laten schieten.

We roepen de Belgische ondernemingen die handel drijven met Japan opnieuw op om contact op te nemen met de Douane. Zo kunnen ze een REX-nummer bekomen en de voorkeurstarieven in het handelsakkoord genieten. We blijven er ook over waken dat Japanse en Europese overheden het akkoord volledig implementeren, zeker wat betreft de vereenvoudiging van de douaneprocedures. 

Contacten
Mevr. Pauline Bertrand (VBO): pbe@vbo-feb.be
Mevr. Anja Oto-Kellens (BJA): Oto-kellens@bja.be

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.