EU-India-handelsrelaties

Het VBO organiseerde een overleg met Europarlementslid Geert Bourgeois en zijn medewerkers. Op 8 mei beslisten de EU en India tijdens een high-level top om de handelsonderhandelingen te hervatten en ook te mikken op een investeringsakkoord en een overeenkomst over geografische indicaties. Die handelsonderhandelingen werden initieel opgestart in 2007, maar ze liepen in 2013 op de klippen.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
23 november 2021

Geert Bourgeois is rapporteur voor die onderhandelingen in het Europees Parlement en heeft bijgevolg een belangrijke rol te spelen in dit dossier. Hij is perfect geplaatst om druk uit te oefenen zodat  de aankondiging geen momentum verliest. Het is immers niet zeker hoe serieus India zijn engagement neemt. Vorige onderhandelingen zijn natuurlijk niet voor niets gestrand. Bovendien is India geen gemakkelijke onderhandelaar en reageert het soms protectionistisch ten aanzien van de Wereldhandelsorganisatie, denk bijvoorbeeld aan zijn standpunt over de TRIPS-waiver aangaande vaccins of zijn weigering om toe te treden tot de overeenkomst rond overheidsopdrachten. Daarnaast besloot het last minute om zich terug te trekken uit het RCEP-akkoord.[1]

Toch mogen we de moed niet in de schoenen laten zakken. Integendeel, we moeten ervoor zorgen dat we hier het meeste uit kunnen halen. Voor het VBO, net als voor onze koepelorganisatie BusinessEurope, is dit het uitgelezen moment om de huidige barrières in de relatie te elimineren en de hoge tarieven die momenteel gelden zoveel mogelijk weg te werken. Specifiek is het voor het VBO bijvoorbeeld belangrijk de tarieven op gepolijste diamant tot nul te herleiden. De Antwerpse diamantsector is immers een zeer belangrijke speler op het wereldtoneel en ondervindt in vergelijking met andere delen van de wereld concurrentieel nadeel door die hoge tarieven.

VBO – India is de vijfde grootste economie ter wereld en bovendien een van de snelst groeiende. Dat biedt uiterst veel mogelijkheden voor de Belgische bedrijven. Het is dan ook het uitgelezen moment om ervoor te zorgen dat we daar optimaal gebruik van kunnen maken. Het VBO spoort India aan om nu echt de daad bij het woord te voegen en daadwerkelijk constructief te onderhandelen. Ook aan EU-zijde moedigen we aan om voor een ambitieus en allesomvattend akkoord te gaan en alles in het werk te stellen om de lasten aan beide kanten zoveel mogelijk weg te werken.


[1]Regional Comprehensive Economic Partnership”, een handelsakkoord tussen Singapore, Maleisië, Thailand, Myanmar, Laos, Vietnam, Cambodja, de Filipijnen, Brunei, Indonesië, China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.