EU-VS Raad voor Technologie en Handel (TTC) vindt voor het eerst plaats in Europa

Na de eerste ministeriële meeting van de Trade and Technology Council (TTC) in september in Pittsburgh, ontmoetten staatssecretaris Blinken, minister van Handel Raimondo en handelsvertegenwoordigster van de VS Tai Europese commissarissen en vicevoorzitters Vestager en Dombrovskis nu in Saclay, Frankrijk. De Raad voor Technologie en Handel heeft de trans-Atlantische relaties dit jaar sterk vooruitgeholpen. 10 werkgroepen gingen immers aan de slag sinds die vorige kick-off in de VS. 


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
17 mei 2022

Niet enkel hebben de EU en de VS nauw samengewerkt om op te treden tegen de Russische oorlogvoering in Oekraïne, ook hebben beide kanten gewerkt op bilaterale handels- en investeringsbetrekkingen, handelsbelemmeringen en het tegengaan van niet-marktconforme, handelsverstorende praktijken. Commissaris Vestager bevestigde dan ook dat de oorlog in Oekraïne de noodzaak aan samenwerking rond technologie nogmaals extra benadrukte. Daarnaast werden er tijdens deze high-level meeting nieuwe initiatieven aangekondigd inzake toeleveringsketens, voedselzekerheid, uitvoercontroles, opkomende technologie, digitale infrastructuur, handel enz.   

De belangrijkste uitkomsten gaan over de volgende onderwerpen:  

 • Bevestiging van de steun aan Oekraïne
 • Integriteit van informatie (o.a. gericht op desinformatie uit Rusland)
 • Totstandbrenging van drieledige dialoog over handel en arbeid
 • Exportcontrole op geavanceerde technologieën (ook o.a. gefocust op Rusland) 
 • Weerbaarheid van de toeleveringsketen met een monitoringsmechanisme voor eventuele verstoringen 
 • Internationale technologische standaarden: oprichting van een strategische standaardisering van informatiemechanismes
 • Artificiële intelligentie
 • Platformbeheer
 • Kmo-toegang tot technologie
 • Milieu- en klimaataspecten van technologie en handel 
 • Handelsbelemmeringen 

In de marge van de TTC, vond ook een meeting plaats tussen verschillende belanghebbenden waaronder ook BusinessEurope. Directeur-generaal van BusinessEurope, Markus Beyrer, nam daar het woord tijdens een panel over de toekomst van de TTC en veilige toeleveringsketens, waar hij de nadruk legde op diversificatie en de noodzaak aan meer handel.   

De volgende TTC zal voor het einde van het jaar opnieuw plaatsvinden in de VS. Het VBO verwelkomt het initiatief ten zeerste, maar hoopt dat er behalve het coördineren en opzetten van platformen ook echt concrete resultaten zullen volgen. Handel tussen de EU en de VS moet immers zo optimaal mogelijk worden gestimuleerd en belemmeringen zo veel mogelijk weggewerkt. 

Meer informatie: 

Foto @belga

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.