2019: doorstart, nieuwe start of stilstand?

Of er nu sprake is van de Brexit, het protectionisme van Trump of onze regering in lopende zaken, de Belgische, Europese en internationale politieke situatie is begin dit jaar niet de meest comfortabele voor de ondernemingen. We hebben die situatie niet gekozen maar moeten het er wel mee doen. 2019 wordt zeker een jaar vol uitdagingen, maar zal er niet minder fascinerend en inspirerend door zijn.

Pieter Timmermans, ALGEMENE DIRECTIE
10 januari 2019

Niet alleen moet de politieke wereld zijn verantwoordelijkheid nemen, er ligt ook veel werk op de plank voor de sociale partners. Na de publicatie van het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), die de maximale loonmarge moet berekenen, wordt het Interprofessioneel Akkoord (IPA) onderhandeld. Onze doelstellingen zijn duidelijk:

-        Een evenwicht bereiken tussen de verbetering van de competitiviteit van onze ondernemingen en de verhoging van de koopkracht.
-        De welvaartsenveloppe inzetten voor personen die het écht nodig hebben in plaats van deze enveloppe breed uit te smeren voor iedereen.
-        Een modern kader voor een soepele arbeidsorganisatie invoeren om het lek in onze economie – met name onlineaankopen in het buitenland in plaats van in België – te stoppen.

Het afsluiten van een akkoord tussen de sociale partners zou een krachtig en positief signaal zijn. We zetten alles op alles om tot een akkoord te komen.

Mijn oproep aan de heren en dames politici blijft trouwens dezelfde: men moet proberen om nog zoveel mogelijk belangrijke dossiers in de mate van het mogelijke door het parlement te loodsen. Ik denk enerzijds in het bijzonder aan de parlementaire afronding van het mobiliteitsbudget en aan de projecten inzake energie zoals de invoering van de energienorm of de opvolging van het energiepact. Anderzijds is het aanpakken van het probleem van de knelpunteconomie en van de 149.000 openstaande vacatures in België een absolute prioriteit voor de ondernemingen. Daarom moet de jobsdeal absoluut worden uitgevoerd. Als dat alsnog lukt, mogen we spreken van een beperkte doorstart van de federale regering. Indien niet, dan wordt 2019, in combinatie met lange formatiebesprekingen, een jaar van de stilstand.

Met het oog op de federale verkiezingen van mei 2019 zal het VBO, samen met zijn leden-sectorfederaties de tijd nemen om een ambitieuze denkoefening te doen rond zijn Memorandum dat zich toespitst op de 12 werken die de groei van onze bedrijven veilig moeten stellen en een garantie kunnen bieden voor meer welvaart voor ons allen. Die denkoefening wordt gemaakt samen met 1.200 bedrijfsleiders, ondernemers en decision makers tijdens een Forum dat we organiseren op 4 februari 2019 van 16u30 tot 18u30. Het Forum biedt ook de gelegenheid om met alle partijvoorzitters in debat te treden over hoe we de groei van onze economie de volgende jaren verder duurzaam kunnen uitbouwen.

In 2018 hebben ondernemers, zoals de twee managers van het jaar die zonet bekend zijn gemaakt – Johan Thijs (KBC) en Jean-Jacques Cloquet (Brussels South Charleroi Airport) – bewezen dat ze meewerken aan de welvaartscreatie in ons land. Meer jobs, meer ondernemingen, meer toegevoegde waarde. In 2019 zal de ondernemingswereld zijn verantwoordelijkheid blijven opnemen. We rekenen op u en u kan op het VBO rekenen.

Gelukkig 2019 voor iedereen!


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.