En waar blijft de exponentiële curve van de vaccinatie?

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stelt vast dat op basis van de nieuwe opstoot van de epidemie bijkomende coronamaatregelen zich opdringen. Maar de nieuwe verstrengingen komen evenwel bijzonder hard aan voor de bedrijven. De werkgeversorganisatie stelt zich bovendien ernstige vragen bij de effectiviteit van de nieuwe beperkingen die opgelegd worden voor de niet-essentiële winkels. Om de curve zo snel mogelijk te doen dalen, roept het VBO op om de contacten maximaal te beperken en de vaccinatiecampagne te versnellen.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
24 maart 2021

Het VBO beseft dat de cijfers alarmerend zijn en dat nu moet worden ingegrepen om het aantal besmettingen radicaal te doen afnemen om zo de ziekenhuizen uit de gevarenzone te halen. Als de situatie verder uit de hand loopt, vreest de werkgeversorganisatie ook dat het stijgende aantal coronagevallen de werking van de bedrijven grondig kan verstoren door een toenemend aantal zieke werknemers en de quarantaine- en isolatieverplichtingen.

Bijzonder pijnlijke maatregelen

Toch stelt het VBO zich ernstige vragen bij de nieuwe lockdown die de bedrijfswereld opnieuw hard treft. Dat bijvoorbeeld de niet-essentiële winkels enkel nog op afspraak mogen openen, valt bijzonder moeilijk. Sinds de heropening van de niet-essentiële winkels in december, zagen we geen noemenswaardige stijgingen van het aantal coronagevallen in de maanden die erop volgden ... tot men de buitenbubbel verhoogde tot 10. Bovendien hebben die bedrijven volop geïnvesteerd om winkelen in de veiligst mogelijke omstandigheden te laten verlopen. Als er dan toch ergens problemen zijn, zijn die eerder te vinden op straat waar de zogenaamde ‘crowd control’ vaak te wensen overlaat. Uit een studie van het VBO en Graydon van begin dit jaar, blijkt dat iets meer dan 1 op 5 bedrijven uit de retailsector dermate geraakt werden door de coronacrisis en de vele verplichte sluitingen dat ze nu in een acute situatie verkeren.

Verder betreurt het VBO dat de adviezen omtrent de impact van corona op de werkvloer en de bedrijven opgesteld worden zonder de werkgeversorganisaties te betrekken bij de analyse en zonder hen de mogelijkheid te geven om de risicopreventie bij te sturen. Verschillende verkeerde inschattingen worden op die manier zomaar voor waar aangenomen.

Met de nadruk op kort

Dat deze derde lockdown de recente heropstart van de getroffen ondernemingen, zoals de kappers en de niet-medische contactberoepen, doorkruist, komt eveneens bijzonder hard aan. Nog maar enkele weken terug werd het exitplan voorgesteld en kregen de gesloten bedrijven eindelijk perspectief en konden ze focussen op hun heropening. Het VBO vreest dat de nieuwe verstrengingen de uitrol van het exitplan en het beloofde perspectief verder in de war zullen sturen. Wanneer iedereen zijn contacten maximaal beperkt, moet het mogelijk zijn om de gesloten sectoren niet langer dan nodig in een wurggreep te houden.

Solvabiliteitsplan om faillissementen te vermijden

Eén jaar na het uitbreken van de coronacrisis zijn alle sectoren er slechter aan toe dan vóór de crisis. Vandaag doet 94% van alle ondernemingen het minder goed dan eind 2019 en bijna 30% van de ondernemingen verkeert vandaag in acute nood en flirt met het faillissement. Deze derde lockdown brengt een gigantische faillissementencrisis dan ook alleen maar dichterbij. Een nieuw globaal ondersteuningsplan met ingrijpende solvabiliteitsmaatregelen om de getroffen bedrijven te helpen, dringt zich dan ook op.

“Eén jaar na het uitbreken van de pandemie, moeten we helaas vaststellen dat de verspreiding van het virus opnieuw sterk stijgt. Opnieuw wordt daardoor een deel van het bedrijfsleven zwaar op de proef gesteld. Daarom een heel uitdrukkelijke vraag: in plaats van de besmettingscurve zouden we veel liever de vaccinatiecurve exponentieel zien stijgen! Enkel via een versnelde 24/7-vaccinatiestrategie kan het beloofde perspectief van een normalisering van de economie vanaf 1 mei verzekerd worden”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.