Exitplan biedt perspectief, ook voor telewerkers

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) verwelkomt het exitplan dat het overlegcomité van de verschillende regeringen heeft voorgesteld om onze economie de komende maanden weer te normaliseren. De werkgeversorganisatie is in het bijzonder tevreden dat, na een eerdere duidelijke oproep, nu ook de mogelijkheid tot terugkeermomenten voor telewerkers wordt voorzien, want de negatieve gevolgen van verplicht en fulltime telewerken beginnen zich volop te manifesteren bij zowel werkgevers als werknemers.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
11 mei 2021

Meer dan een jaar na het uitbreken van de pandemie krijgen de zwaar getroffen en langdurig gesloten sectoren, zoals de evenementen- en entertainmentsector, eindelijk een gestructureerd plan dat een spoedige heropening toelaat. Dankzij het plan dat vandaag werd voorgesteld krijgen ze eindelijk perspectief en duidelijkheid en kunnen ze hun heropstart voorbereiden 

Hoewel de vaccinatiecampagne op volle toeren draait en we de positieve effecten van de vaccinaties volop zien, is het coronavirus het land nog niet uit. De werkgeversorganisatie roept daarom iedereen op om bijzonder waakzaam te blijven en de regels strikt na te leven zodat de versoepeldrempels gehaald worden en de timing van het vooropgestelde exitplan niet in gedrang komt.  

Na maanden verplicht én fulltime telewerk zien we op het terrein de negatieve gevolgen bij zowel de werkgevers als de werknemers. Werknemers verliezen verbondenheid met het bedrijf en de collega’s, strategische denkoefeningen worden op de lange baan geschoven en het blijft moeilijk om jonge starters in een digitale omgeving aan boord te houden. De werkgeversorganisatie is dan ook opgelucht dat de beloofde terugkeermomenten voor telewerkers er zullen komen vanaf 9 juni. In dat kader roept het VBO de regering op om rekening te houden met de aanbevelingen die de sociale partners van de Nationale Arbeidsraad en van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk hebben opgesteld. 

“De nieuwe voorgestelde tijdslijn biedt perspectief voor de getroffen sectoren. De terugkeermomenten voor telewerkers zijn een bijzonder goede zaak om de huidige sfeer van telewerkmoeheid te counteren. Maar we moeten goed beseffen dat deze versoepelingen slechts effectief gerealiseerd kunnen worden wanneer de vaccinatietrein volop blijft verder rijden én we met zijn allen respect voor de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen blijven opbrengen, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.