Onze lijn ligt open …

‘Ondernemen voor Welvaart’ is de titel van het boek dat we begin dit jaar publiceerden naar aanleiding van de 125ste verjaardag van het VBO. Wat een jaar vol optimisme had moeten worden, draaide uit op een coronacrisis waarvan we het einde nog niet kennen. Zelfs al ziet het ernaar uit dat we het ‘COVID-19’-virus relatief onder controle hebben, de druk op onze bevolking en op het bedrijfsleven blijft ontzettend groot. De economische cijfers kleuren donkerzwart. Meer dan 400 dagen zonder volwaardige federale regering intussen, maar de ‘sense of urgency’ van een natie in crisis lijkt nog altijd aan de Wetstraat voorbij te gaan.


Bart De Smet en Pieter Timmermans, VOORZITTER EN GEDELEGEERD BESTUURDER
08 juli 2020

Dit jaar stevent de Belgische economie af op de grootste economische krimp uit zijn naoorlogse geschiedenis – onze conjunctuurbarometer voorspelt een negatieve groei van maar liefst -8,3%. Zowat 10% van de bedrijven dreigt in de komende maanden over de kop te gaan. Tot 180.000 werknemers kunnen hun job verliezen. Heel wat kwetsbare groepen in onze samenleving hebben het moeilijk. Het systeem van gezondheidszorgen functioneert al maanden onder zeer hoge druk. Het begrotingstekort ontspoort. 

‘Call to action’
Brengen we nu opzienbarend nieuws? Neen. Het hele land weet en voelt dat de gevolgen van de coronacrisis een diepe krater slaan in onze welvaart. Allen samen zullen we zo’n 50 miljard euro aan welvaart inboeten. Hoe pijnlijk is het dan niet om te zien hoe onvermogend politiek België wel lijkt en partijpolitiek stratego meer doorweegt dan het op de been brengen van een volwaardige relanceregering. Het gaat vandaag al lang niet meer over links of rechts. Het gaat fundamenteel over relance, over onze toekomst. 

Die machteloosheid deed ons vorige week in de pen kruipen. Met een brief – noem het een dringende ‘call to action’ – gedragen en onderschreven door al onze leden-sectorfederaties naar alle partijvoorzitters. Heeft ons land dan niets geleerd uit het verleden? Denk aan de nasleep van de grote oliecrisis van 1974 en het toenmalige gebrek aan een coherente aanpak, waardoor ons land in 1982 verplicht werd om de Belgische frank te devalueren (met andere woorden: een algehele verarming van de bevolking) en vervolgens decennialang een zwaar herstelbeleid moest voeren. Het hoeft weinig betoog dat het VBO samen met zijn leden-sectorfederaties, en dus ondernemend België, absoluut een herhaling van zo’n nefast scenario wil vermijden. 

Hoog tijd dat herstel het wint van politieke veto’s

Onze voorstellen liggen klaar
We bevinden ons nu op een kantelmoment. Nu moet er worden gehandeld. Nu moeten er beleidsmatige antwoorden komen om de toekomstige groei van onze ondernemingen én de welvaart van de bevolking te garanderen. Nog langer politieke stilstand zonder enige vorm van samenhangende strategie leidt ons alleen maar dichter naar de afgrond. Het wordt hoog tijd dat iedereen zijn volle verantwoordelijkheid opneemt, zijn veto’s laat varen en kiest voor het gemeenschappelijk herstelproject. We hopen dan ook dat er snel echte formatiegesprekken kunnen worden opgestart richting een ‘coalition of the willing’. Dat er na 14 maanden stilstand eindelijk een volwaardige regering komt die ons land weer kan doen aanknopen bij een gezonde groei, meer jobs en duurzame welvaart. 

Het VBO kan en wil helpen. De voorstellen van het bedrijfsleven liggen klaar. Onze lijn ligt open.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.