'Sire, geef ze 145 dagen'

De teerling is geworpen. De kiezer heeft altijd gelijk, maar dat betekent wel dat de regeringsvorming op de verschillende niveaus moeilijk belooft te worden. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), reageert: “De uitdagingen van voor 26 mei blijven dezelfde. De politiek kan het zich dus niet permitteren om alleen met zichzelf bezig te zijn de komende periode. Een lange regeringsvorming bezorgt ons land niet de rust en sereniteit die het nodig heeft.”

Pers, COMMUNICATION & EVENTS
27 mei 2019

Wat de coalitie ook zal zijn, de optrekking van de werkzaamheidsgraad naar 75% is de enige mogelijkheid om (1) de sociale zekerheid betaalbaar te houden, (2) de koopkracht van de werknemers structureel op te trekken en (3) de pensioenen op termijn te verbeteren. Daarvoor zijn sterke en competitieve ondernemingen een absolute voorwaarde. Op die manier kunnen we meteen ook een antwoord bieden op de energie- en klimaatproblematiek en het mobiliteitsinfarct.

Een herhaling van de regeringsvorming van 541 dagen, zoals in de periode 2010-2011, is wat ons betreft uit den boze. Met het VBO pleiten wij dan ook voor een naar Belgische normen relatief snelle regeringsvorming: laten we de 541 dagen van de periode 2010-2011 omdraaien naar 145, zeker met een harde Brexit en een moeilijke internationale context in het achterhoofd!

“De volgende regeringsvorming wordt een belangrijk pedagogisch project. Waarom worden bepaalde beslissingen genomen? Wat is daar de exacte impact van? De sociaaleconomische uitdagingen van ons land zijn immers niet verdwenen. Binnen de 145 dagen op alle niveaus krachtige regeringen vormen, met een focus op economie, arbeidsmarkt, energiebeleid en filebestrijding, is en blijft een conditio sine qua non,” besluit Pieter Timmermans.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.