Wie kan werken en wie niet? Het ministerieel besluit schept klaarheid! (COVID-19)

Vandaag werden in het ministerieel besluit van 18 maart 2020 ‘houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken’ een aantal wijzigingen doorgevoerd, zowel in de lijst van economische sectoren als in de lijst van paritaire comités die als ‘essentieel’ worden aanzien.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
23 maart 2020

Het VBO verwelkomt deze aanpassingen, aangezien ze meer duidelijkheid scheppen en voor meer consistentie zorgen. Het is nu zaak om zich strikt aan het ministerieel besluit te houden, zodat de essentiële productie en dienstverlening in ons land zeker kunnen blijven draaien en de andere activiteiten op een veilige manier kunnen worden georganiseerd voor de werkenden.

Daarom een duidelijke oproep aan werkgevers, werknemers en ordehandhavingsdiensten:

  1. Wanneer thuis kan gewerkt worden, moet dat georganiseerd worden.
  2. Wanneer er niet thuis kan gewerkt worden, maar de regels van ‘social distancing’ kunnen toegepast worden, kan er op de werkplaats gewerkt worden. Indien ‘social distancing’ in de gewone economische activiteiten niet mogelijk is, moeten bepaalde (deel)activiteiten worden stopgezet.
  3. Wanneer een onderneming tot de zogenaamde ‘essentiële’ sectoren behoort (opgelijst in het ministerieel besluit), wordt eveneens een maximale inspanning gevraagd om de regels van ‘social distancing’ toe te passen. Maar deze activiteiten (en bepaalde cruciale leveranciers in de aanvoerketen) moeten steeds kunnen blijven draaien. Zo zorgen we ervoor dat ons land voorzien blijft van vitale goederen en diensten (gezondheidszorg, voeding, medicijnen, energie, vervoer…).

“Deze week is cruciaal voor ons zorgsysteem. Hou afstand. Maak enkel noodzakelijke verplaatsingen. En wat het werk betreft, hou u strikt aan de voorgeschreven regels zodat er kan gewerkt worden waar het toegelaten is, en gesloten wordt waar de regels het opleggen. Dit is cruciaal voor de bestrijding van het COVID19-virus en voor het verdere functioneren van ons land”, besluit Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.