Onbetwiste B2B-schulden: VBO en kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders maken ondernemingen wegwijs in nieuwe procedure

Sinds 2 juli 2016 is er een nieuwe procedure voor de invordering van onbetwiste B2B-facturen van kracht. Om ondernemingen wegwijs te maken in de nieuwe procedure, hebben het VBO en SAM-TES, het juridisch en maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders, een praktische brochure opgesteld.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
22 september 2016

Facturen die niet betaald worden blijven een harde realiteit voor veel ondernemingen. Zo wordt meer dan dertig procent van de facturen tussen ondernemingen niet tijdig betaald. Dit vermindert de liquiditeit, beïnvloedt groeikansen en bedreigt in sommige gevallen het voortbestaan van de onderneming.

Om het probleem van laattijdige betaling aan te pakken, geldt sinds kort een nieuwe procedure. Deze moet een snellere en goedkopere invordering van de onbetwiste facturen toelaten. Onder meer de volgende elementen dragen hiertoe bij:

ten eerste is het een administratieve procedure. Waar vroeger een niet-betaalde schuldeiser verplicht langs de rechtbank diende te passeren, volstaat het voortaan om beroep te doen op een advocaat en gerechtsdeurwaarder. Hierdoor zal de invorderingsprocedure sneller vooruitgaan en kan een schuldeiser in principe al na 1 maand en 8 dagen het verschuldigde bedrag opeisen;   

- in de tweede plaats vallen in de nieuwe procedure een heel aantal kosten verbonden aan de invordering weg, waardoor deze goedkoper is dan de klassieke procedure. Zo dienen niet langer registratiekosten, rolrechten, rechtsplegingsvergoedingen of dagvaardingskosten te worden betaald. Al deze kosten maken dat in een klassieke procedure het verschuldigde bedrag erg snel oploopt. Bijvoorbeeld voor een factuur van 100 EUR zullen de invorderingskosten dalen van 243 EUR tot ongeveer 110 EUR; 

- tot slot kan bij aanvang van de procedure door de gerechtsdeurwaarder een solvabiliteitscheck van de schuldenaar worden uitgevoerd. Op die manier kan de schuldeiser op een geïnformeerde inschatting maken van de opportuniteit om een procedure op te starten.

Philippe Lambrecht, Bestuurder-secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen: “De procedure vormt een belangrijke stap in de strijd tegen betalingsachterstand. Zo wordt het voor de schuldeisers eenvoudiger en sneller om betaling te bekomen terwijl voor de schuldenaar bijkomende kosten het verschuldigde bedrag niet langer buitensporig doen oplopen.”

Jan De Meuter, voorzitter SAM-TES: “Door sneller en goedkoper te werken willen de gerechtsdeurwaarders bijdragen aan een betere cashpositie van bedrijven en justitie ontlasten. Bovendien laat deze procedure toe dat de gerechtsdeurwaarder zijn bemiddelende rol ten volle kan spelen.

De brochure is beschikbaar op website van het VBO en SAM-TES:

www.gerechtsdeurwaarders.be/sam-tes/pers-onbetwiste

http://www.vbo-feb.be/publicaties/onbetwiste-b2b-schulden--vbo-en-kenniscentrum-voor-gerechtsdeurwaarders-maken-ondernemingen-wegwijs-in-nieuwe-procedure_2016-09-22/

Juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor
gerechtsdeurwaarders vzw

Sylvie Vanmaele, sylvie.vanmaele@sam-tes.be, 0477 54 94 55

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.