FSMA waarschuwt voor beleggings- en kredietfraude

Vorig jaar ontving de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) 1.555 meldingen van consumenten over beleggings- en kredietfraude. Dat is een stijging met zo’n 30% ten opzichte van 2019 en met zo’n 50% ten opzichte van 2018. In dat kader lanceert de FSMA een sensibiliseringscampagne.


Arie Van Hoe, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
30 juni 2021

Aan de hand van animatievideo’s legt de FSMA uit hoe u beleggings- en kredietfraude kan herkennen en wat u moet doen als u er het slachtoffer van wordt. Ook geven zij toelichting bij de werking van 5 specifieke fraudevormen, nl. kredietfraude, frauduleuze onlinehandelsplatformen, frauduleuze aanbiedingen van vermogensbeheer, fraude die specifiek verband houdt met cryptomunten, en ‘boiler room’-fraude. De eerste drie video's worden in juni uitgebracht. De overige video’s worden de komende maanden gereleaset. 

Dit thema belangt iedereen aan. Ook ondernemingen, werkgevers en hun werknemers.  Meer in het bijzonder stelt de FSMA vast dat beleggings- en kredietfraude ondernemingen in de financiële sector rechtstreeks treft. Een van de filmpjes wijst op het gebruik van gekloonde bedrijven, beter bekend als ‘cloned firms’. Dat is een praktijk waarbij oplichters de identiteit van een gereguleerde onderneming overnemen om zo mensen op te lichten. 

Ook is de zogeheten ‘boiler room’-fraude vaak specifiek gericht op bedrijfsleiders. Bij ‘boiler room’-fraude worden beleggers, meestal ongevraagd en vaak telefonisch, gecontacteerd met een aanbod voor een fantastische deal die een hoog rendement belooft op te leveren. 

VBO – Het VBO ondersteunt deze campagne en hoopt op die manier bij te dragen tot een grotere bewustwording over beleggings- en kredietfraude en ze te helpen voorkomen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.