Bid rigging in vizier Belgische Mededingingsautoriteit

Bid rigging is het samenspannen tussen ondernemingen bij het uitbrengen van offertes in overheidsopdrachten. De inschrijvers aan een overheidsopdracht spelen het spel niet eerlijk en bedisselen onder elkaar wie met welke offerte aan de haal gaat.


Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
14 februari 2017

Dat dit een schending inhoudt van de mededingingsregels is een open deur intrappen. Gelet op de waarde die contracten met de overheid in ons land vertegenwoordigen – alles samen ongeveer 60 miljard euro per jaar of 15 % van het bbp – prijkt de strijd tegen bid rigging steevast bovenaan de prioriteitenlijst van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

Om deze strijd kracht bij te zetten, heeft de BMA een praktische gids uitgegeven. Bedoeling is om de aanbestedende overheden alert te maken op tekenen die erop kunnen wijzen dat een offerte mededingingsrechtelijk niet pluis is. Bijvoorbeeld de verschillende offertes bevatten identieke spellingsfouten of schattingen van bepaalde kostposten zijn zeer gelijkaardig.

Een correcte toepassing van het mededingingsrecht in overheidsopdrachten is van vitaal belang voor zowel ondernemingen als burgers. Een overheidsopdracht heeft immers steeds tot doel om de ondernemingen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding te belonen.

Naar aanleiding van de publicatie van de praktische gids organiseert de Brussels School of Competition op 10 maart 2017 een studievoormiddag over de strijd tegen bid rigging in overheidsopdrachten.  

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.