EU-Commissie wil tanden concurrentiewaakhonden aanscherpen

Op 22 maart 2017 publiceerde de Europese Commissie een voorstel voor een richtlijn om mededingingsautoriteiten verdere bevoegdheden te geven in hun speurtocht naar en de bestraffing van inbreuken.


Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
10 mei 2017

Op dit ogenblik vormen de bevoegdheden vaak een waar lappendeken. Het voorstel moet hier grotendeels een einde aan maken door ervoor te zorgen dat mededingingsautoriteiten doorheen de hele EU over een minimumpakket aan bevoegdheden beschikken.

Zo zijn er vandaag bijvoorbeeld mededingingsautoriteiten die geen mobiele telefoons of laptops mogen doorzoeken. Een serieuze handicap in digitale tijden! Om aan dergelijke versnippering een einde te maken, wordt onder meer voorgesteld dat mededingingsautoriteiten in elk geval inspecties in bedrijfsruimten moeten kunnen uitvoeren of administratieve boetes opleggen.

Een groot deel van wat voorgesteld wordt, is vandaag reeds mogelijk in Belgiƫ. Toch moet erover worden gewaakt dat de procedurele waarborgen van de ondernemingen, bijvoorbeeld het recht op verdediging, voldoende zijn gevrijwaard. Zo kan het niet de bedoeling zijn dat het voorstel verwordt tot een zuivere wish list voor mededingingsautoriteiten doorheen de Unie.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.