Europese Commissie opent nieuwe kartel hotline!

Op 16 maart 2017 stelde de Europese Commissie een nieuwe tool voor om kartels te detecteren. Via deze tool kunnen individuen op anonieme wijze informatie over kartels of andere inbreuken op het mededingingsrecht aan de Commissie bezorgen.


Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
21 maart 2017

Inbreuken op het mededingingsrecht zijn nefast voor de economie doordat ze bijvoorbeeld prijzen kunstmatig hoog houden, de keuzevrijheid van klanten beperken en innovatie belemmeren. Dit met alle negatieve gevolgen van dien voor consumenten en ondernemingen. Via een speciale informaticatool kunnen individuen die weet hebben van praktijken die mogelijks mededingingsrechtelijk niet pluis zijn, dit voortaan op een anonieme wijze meedelen aan de Commissie. De Commissie kan vervolgens de informatie gebruiken om bepaalde praktijken van naderbij te bekijken.   

Voordien werden kartels vaak ontdekt doordat een onderneming haar eigen betrokkenheid aangaf bij een mededingingsautoriteit in ruil voor een boetevermindering. Met deze tool wil de Europese Commissie de detectie van kartels verder optimaliseren.

VBO – Het VBO meent dat het nieuwe instrument kan helpen bij de strijd tegen kartels. Wel is het onontbeerlijk dat er een grondige check gebeurt over de juistheid en pertinentie van de informatie die op anonieme wijze wordt meegedeeld. Zo wordt vermeden dat onjuiste informatie een onderneming onterecht schaadt. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.