Europese concentratiecontrole: fit for purpose?

De Europese Commissie lanceert een publieke consultatie over de regels voor de aanmelding van fusies en overnames.


Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
25 oktober 2016

De controle op dergelijke concentraties vormt een van de pijlers van het mededingingsrecht naast de strijd tegen kartels en het verbod op misbruik van machtspositie. Ze voorkomt dat er als gevolg van een fusie of overname te weinig spelers overblijven op een markt, hetgeen nadelige gevolgen kan hebben voor de mededinging.

De huidige regeling verplicht ondernemingen om een grensoverschrijdende fusie of overname die de Europese omzetdrempels overschrijdt, aan te melden bij de Europese Commissie. Vervolgens moet worden gewacht op groen licht alvorens met de fusieplannen kan worden voortgegaan. Nu deze regeling meer dan tien jaar oud is, is het tijd om na te gaan waar er verbeteringen en vereenvoudigingen mogelijk zijn.

De Europese Commissie stelt onder meer de vraag of ze, naast omzet, voortaan ook met andere criteria, bijvoorbeeld de hoeveelheid commerciĆ«le data die een onderneming bezit, rekening moet houden bij de beoordeling van een fusie of een overname. In het bijzonder voor ondernemingen actief in de digitale sector zijn er twijfels gerezen of het louter beoordelen van de omzet een goede indicator is van de waarde en het potentieel van een fusie of overname. 

De consultatie roept enkele pertinente vragen op over de rol van de huidige aanmeldingsregeling in de digitale economie. Het VBO analyseert de publieke consultatie en verwelkomt de opmerkingen van de ondernemerswereld. De publieke consultatie loopt tot 13 januari 2017.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.