Sociale verkiezingen: “Stem veilig, dus vanop afstand”

Om de verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk tegen te gaan, hebben de sociale partners een akkoord bereikt waardoor ondernemingen die hun sociale verkiezingen op het bedrijf ter plaatse wilden organiseren, er na overleg nog steeds kunnen voor kiezen om per brief of elektronisch te stemmen. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roept op om die mogelijkheid massaal te gebruiken om zo onnodige verplaatsingen en de samenkomst van grote groepen werknemers te vermijden.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
28 oktober 2020

De sociale verkiezingen gaan nog steeds door in de periode van 16 tot 29 november 2020. Gezien de steeds onrustwekkendere gezondheidscontext, kwamen de sociale partners bijeen en bereikten ze een akkoord dat 4 elementen bevat. Dankzij dat akkoord wordt het wettelijk kader aangepast om nu nog de kans te geven aan werkgevers en vakbonden om akkoorden te sluiten over de specifieke omkadering van de wijzen van stemming. Om de sociale verkiezingen in de meest veilige omstandigheden te organiseren, roept het VBO bedrijven op om maximaal in te zetten op stemming per brief of via elektronische weg.

“Het is van groot belang dat alle partijen hun verantwoordelijkheid opnemen en koste wat het kost vermijden dat mensen verplicht zouden worden om zich naar het werk te begeven om hun stem uit te brengen. In deze alarmerende fase van de pandemie is het van levensbelang om waar het kan, contacten tussen mensen te vermijden. Het virus slaat onverbiddelijk toe, dus laten we elke kans daartoe tot een strikt minimum beperken door de stemming  per brief of via elektronische weg te organiseren”, aldus Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.