Belgische sociale zekerheid wint internationale prijs voor digitalisering en automatisering

Op 14 mei ontving de Belgische sociale zekerheid van de International Social Security Association (ISSA) in Bakoe (Azerbeidzjan) de Prijs voor Goede Praktijken Europa 2019. Een internationale jury beloonde de Belgische inzending met de hoofprijs voor haar inspanningen op het vlak van digitalisering en automatisering van de dienstverlening. In totaal werden 76 kandidaturen ingediend uit 20 Europese landen.


Louis Warlop, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
21 mei 2019

Onder de waterlijn van de sociale zekerheid bevindt zich een heus netwerk van met elkaar verbonden actoren. Onder impuls van de socialezekerheidsinstellingen (RVA, RIZIV, KSZ …), verschillende private instellingen (sociale secretariaten, private verzekeraars …) en de sociale partners worden elk jaar nieuwe stappen gezet om het complexe landschap zo eenvoudig mogelijk te houden voor werkgevers, burgers en overheid. In totaal zijn meer dan 3.000 actoren betrokken.

Vandaag vervangen 220 elektronische processen meer dan 800 papieren formulieren. Voor de burgers betekent dat een aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten en voor de werkgevers een jaarlijkse besparing in de werkingskosten van meer dan een miljard euro. De coördinatie tussen de verschillende actoren binnen de sociale zekerheid verloopt nu automatisch, zo worden meer dan een miljard papieren uitwisselingen vervangen worden door elektronische berichten.

Vereenvoudiging en digitalisering is ook een belangrijk aspect in de visie die het VBO recent lanceerde over de sociale zekerheid: ‘naar een ander model van sociale zekerheid’. We zetten bijvoorbeeld al jarenlang in op de digitale communicatie tussen werkgevers en socialezekerheidsinstellingen via de elektronische aangiftes van sociale risico’s (werkloosheid, arbeidsongeschiktheid …).  Onze ambitie is om ook in de toekomst de sociale zekerheid en alle betrokken actoren te stimuleren om de omslag naar de meest eenvoudige processen – zo veel mogelijk ondersteund door digitalisering – door te zetten, en dat in het voordeel van alle partijen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.