125 jaar VBO – Corona-ouderschapsverlof wortelt in ver verleden

Naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag vroeg het VBO 25 sleutelfiguren uit ondernemend en politiek België naar de impact van 25 scharniermomenten op onze economische evolutie. Voormalig voorzitter van de Nationale Arbeidsraad Paul Windey zoomt in op het ‘tijdskrediet’, in 1985 een totaal nieuw concept in ons arbeidsrecht.

 


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
30 juni 2020

De lockdownmaatregelen noopten de federale overheid om het zgn. corona-ouderschapsverlof in het leven te roepen. Tot eind september moet dat ouders helpen om het (tele)werk te combineren met de opvang van de kinderen. Zo’n formule klinkt anno 2020 heel aannemelijk in de onze oren. Maar was dat heel wat minder eind vorige eeuw. Pas in 1985 introduceerde de overheid het concept loopbaanonderbreking als hefboom om de arbeid te herverdelen. Pas begin jaren 90 werd het ook een sleutel tot de betere balans arbeid en gezin. De deur voor een wildgroei aan tijdskredietformules stond wagenwijd open. In 2010 waren de grenzen echter bereikt … 

> Lees hier het verhaal van Paul Windey

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.