© belga

Belgische experts buigen zich over het Global Risks Report 2023

Het Global Risks Report 2023 van het World Economic Forum, intussen aan de 18e editie toe, geeft een inkijk in hoe 1200 experten uit de academische, politieke en economische kringen, het maatschappelijk middenveld en de internationale gemeenschap kijken naar de grote risico’s en uitdagingen van onze maatschappij en het geopolitieke landschap.


Monica De Jonghe, BESTUURDER-DIRECTEUR-GENERAAL EN EXECUTIVE MANAGER VAN HET COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
29 maart 2023

Het gaat niet om wetenschappelijke vaststellingen, maar om de perceptie van de risico’s op korte, middellange en lange termijn. 2023 is het jaar waar het thema koopkracht hoog op de agenda staat, naast de geopolitieke onrust door de oorlog in Oekraïne, de grote impact van cyberaanvallen op overheden, bedrijven en burgers, en tot slot de toenemende polarisatie in de samenleving die de sociale cohesie dreigt te ondermijnen.

Tijdens een event, georganiseerd door Marsh McLennan en Zurich Insurance Group, werd dieper ingegaan op de belangrijkste vaststellingen van het rapport. Minister Annelies Verlinden deelde zeer inspirerende inzichten over o.m. cyberveiligheid en hoe de overheid daarop anticipeert en remedieert. In het daaropvolgende paneldebat, in goede banen geleid door Francesca Vanthielen, kwamen voormelde thema’s uitgebreid aan bod.

Global Risk Report.jpg

Jan Balliauw, VRT-journalist, Gilda Neiman, voorzitster van de raad van bestuur van Greenomy en Executive Advisor in Sustainability, Stephan Unterberger, CRO van Zurich Insurance Group en Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO, deelden met een talrijk publiek hun kijk op de grote uitdagingen in België, Europa en de internationale gemeenschap. Hoe België zich positioneert op het vlak van koopkracht en daaraan gekoppeld de tanende concurrentiekracht van de Belgische ondernemingen, de sputterende arbeidsmarkt in combinatie met de uitdagingen van de digitale en klimaattransitie, de juiste aanpak van gender(on)gelijkheid en diversiteit en de rol van de sociale partners als bewakers van de sociale cohesie – allemaal vragen waarover Monica De Jonghe met plezier haar kijk en visie deelde met het geïnteresseerde publiek.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.