Het VBO op de European Business Summit

Zoals elk jaar nam het VBO deel aan de European Business Summit (EBS) in het Egmontpaleis. Het VBO stond mee aan de wieg van dit evenement dat erop gericht is de dialoog tussen de bedrijfswereld, de EU-instellingen en het maatschappelijk middenveld over actuele Europese thema’s te bevorderen.

13 mei 2019

Bernard Gilliot, voorzitter van het VBO, nam het woord tijdens een panelgesprek georganiseerd door onze koepel BusinessEurope over de uitdagingen van de volgende Europese verkiezingen. 

Hij herinnerde onder andere aan de resultaten van een peiling die het VBO in het begin van het jaar uitvoerde bij zo’n 250 CEO’s actief in ons land. De Belgische CEO’s steunen de verdere Europese economische integratie, maar pleiten eerder voor een béter Europa (meer efficiëntie) dan voor méér Europa (meer harmonisering). Slechts 2% van de CEO’s pleiten voor minder Europa of voor een terugtrekking van ons land uit de EU.

Over de uitdagingen van de komende jaren, benadrukte Bernard Gilliot dat de enquête de volgende krachten van de EU aanstipt: de euro, de interne markt en de handelsakkoorden die de EU onderhandelt met derde landen. Die thema’s moeten dus zeker op het prioriteitenlijstje van de nieuwe Europese Commissie staan, net als de vijf andere prioriteiten die het VBO heeft aangestipt in zijn memorandum voor de Europese verkiezingen, ‘'Voor een Europa van resultaten'’. Dat zijn de volgende: een ambitieus maar realistisch energie- en klimaatbeleid plus een efficiënte ondersteuning van innovatie, fiscale maatregelen om de internationale activiteiten  van de ondernemingen te versterken (zoals de harmonisering van de btw-regelgeving en -procedures), een professionele mobiliteit gebaseerd op eerlijke concurrentie en, last but not least, een ordelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (en dus een harde Brexit vermijden) gevolgd door de onderhandeling van een nieuwe ambitieuze handelsrelatie tussen de EU en het VK.

Tijdens de debatten gaf Bernard Gilliot bovendien meer uitleg over de uitdagingen, en benadrukte hij dat er een Europese aanpak nodig is met betrekking tot digitalisering, artificiële intelligentie en de economische opgang van China.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.