Let's Talk, de podcast van het VBO, met Herman Nijns, CEO Randstad Group BeLux
In de podcast Let’s Talk, heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hem of haar om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen, ambitie …? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Luister vandaag naar Herman Nijns. Gepokt en gemazeld in de wereld van werk verdedigt hij vol overtuiging de kracht en waarde van ‘elke vorm van werk’ voor mens en maatschappij.
“Werken is winnen”
Meer dan 60 jaar na de oprichting van Randstad helpt de human resources-dienstverlener wereldwijd jaarlijks twee miljoen mensen aan een job. Bijna de helft van die groeiperiode beleefde Herman Nijns aan den lijve. De CEO van Randstad Group BeLux gelooft in de positieve wil van de mens om te werken. En de zingevende kracht van werk. “Activering moet waardering worden, want elke vorm van werk verdient respect.”
De halve Limburger ging in 1988 met een diploma vertaler-tolk Deens-Engels aan de slag als consulent bij het toenmalige Interlabor. Uitzendarbeid maakte in die tijd amper 0,7% van de arbeidsmarkt uit. De aimabele Nijns blijft niet bij de pakken zitten, grijpt de kans om een kantorennet in België uit te bouwen en groeit op die manier snel door in het bedrijf. Tot hij in 2005 CEO wordt van de Randstad Group België en Luxemburg, de grootste human resources-dienstverlener van ons land en marktleider op het vlak van uitzendarbeid en outplacement.
Verbondenheid en schaarste
De coronapandemie zette de wereld van de uitzendarbeid op zijn kop. Gaat de wereld van werk zich herstellen zoals voorheen? Gaan we ‘back to normal’? Of zal het DNA van die wereld op een aantal vlakken voorgoed zijn aangepast? “Corona heeft een aantal trends versneld, zoals de digitalisering van arbeidsprocessen en het tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Natuurlijk zullen we zaken uit het oude normaal moeten loslaten, maar hoeveel van het nieuwe normaal zal inburgeren, blijft nog afwachten.” Persoonlijk hoopt Herman Nijns dat we evolueren naar een nieuwe samenleving “waar we echt opnieuw de verbondenheid met het werk en de mensen leren waarderen, iets wat we tijdens de gezondheidscrisis zo hebben gemist”.
De schaarste op de arbeidsmarkt daarentegen zal niet verdwijnen en blijft een immense structurele uitdaging. De mismatch tussen vraag en aanbod is niet langer conjunctureel gebonden en zal de bedrijfswereld dwingen anders na te denken over haar personeelsbeleid. “Bedrijven, en ook de medewerkers, moeten beseffen dat de witte raaf niet bestaat en dat omscholen en opleiden essentieel zijn om die talenten te ontwikkelen die nodig zijn op de arbeidsmarkt. Bovendien laten we nog veel te veel beschikbaar, maar moeilijk bereikbaar talent onderbenut.”
Werkloosheid versus re-integratie
Herman Nijns liet al meermaals zijn ongenoegen blijken over het feit dat ons arbeidsmarktsysteem ertoe leidt dat mensen inactief kunnen blijven. Een heet hangijzer in die hele discussie is de levenslange werkloosheidsuitkering in België. “Hoe groot is de eigenwaarde van iemand die jarenlang werkloos is en daarvoor ook door de maatschappij wordt nagekeken?” Nijns is voorstander van een sociaal aanvaardbaar eindig model zoals in Scandinavië waar werkzoekenden een tijdlang een flinke uitkering krijgen én vanaf de eerste dag intensief worden begeleid. “Die duidelijke visie resulteert in een veel hogere participatie in de arbeidsmarkt dan bij ons. Waarom zouden wij zo'n systeem ook niet invoeren? Het speelt veel meer in op de waardering van ieders talenten. Bovendien geeft de maatschappij het signaal dat ze meer wil doen dan zalven en daadwerkelijk wil helpen.”
Tegelijk komen er zo middelen vrij om te investeren in de terugkeer naar het werk. Het is niet langer van deze tijd dat het RIZIV enkele miljarden aan uitkeringen uitbetaalt, terwijl ons land nog geen 100 miljoen euro aan re-integratie spendeert.
‘Freedom within the frame’
Auteur en ondernemer Peter Hinssen schrijft in zijn recentste boek ‘The Phoenix and the Unicorn’ dat corona Human Resources de 21ste eeuw kan inslingeren. Waarmee hij bedoelt dat HR een echte driver van verandering kan zijn binnen een bedrijf. “Mensen hebben hersenen die zoeken naar oplossingen, schrijft Daniel M. Cable in zijn boek ‘Alive at Work’. De ironie wil dat een bedrijf geneigd is om dat intrinsieke systeem uit te schakelen door zijn medewerkers maximaal te sturen via procedures en processen. Verkeerd! Geef je mensen vertrouwen, een kader en de vrijheid om binnen die context het beste van zichzelf te geven.” Aan HR de opdracht om het menselijk potentieel en kapitaal maximaal te ontsluiten om zo innovatie, verandering, evolutie en groei te stimuleren. Of die nieuwe ‘freedom within the frame’-stijl generatiegebonden is, hoor je Herman Nijns niet bevestigen. “Eerder persoonsgebonden en afhankelijk van het leiderschap binnen de onderneming.”
Flexibel en digitaal
Vandaag bedraagt de penetratiegraad van uitzendarbeid 2,5% en elk bedrijf in België met meer dan 200 werknemers doet een beroep op flexibel talent. Goed voor zo’n 45.000 uitzendkrachten per week en 172.000 unieke flexwerkers per jaar. Met de toenemende flexibilisering, groeit echter ook de weerstand. “Onterecht. De cijfers bewijzen dat uitzendwerk de ideale opstap is naar een vaste job. Om maar één tegenargument te noemen. De vakbonden zouden hun pijlen beter richten op het platformwerk dat veel minder streng gereguleerd is dan de uitzendsector.”
Zelfde verhaal voor de oprukkende digitalisering. Vijf jaar geleden stelde een Oxford-studie dat 90% van de bestaande jobs zou verdwijnen. “Van de ‘bestaande’ jobs”, beklemtoont Nijns. “De digitalisering zal de structurele schaarste op de arbeidsmarkt helpen oplossen. ‘Menselijke’ arbeid zal altijd nodig zijn. De digitalisering vormt dus geen bedreiging, maar een opportuniteit. Op voorwaarde dat we bereid zijn om te blijven leren en ons aan de nieuwe noden aan te passen. Uiteraard met zorg voor de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.”
“Je maakt mensen niet gelukkiger door ze te laten wachten op iets dat nooit zal komen”
Zet alvast de volgende Let’s Talk-podcast van het Verbond van Belgische Ondernemingen in uw agenda en tune in! Met als gast Jean Eylenbosch. De Vice-President European Government Relations bij Coca-Cola Europacific Partners & Director Belux volgt met passie de voedingssector. Op ons vragenlijstje: fiscaliteit, consumentengedrag, evenwichtige voeding, gedeelde verantwoordelijkheid en het scheiden van afval. Als scherpe waarnemer neemt Jean Eylenbosch geen blad voor de mond. Benieuwd? Luister dan mee op donderdag 29 juli 2021.