Let’s Talk, de podcast van het VBO, met Jean-Christophe Tellier (CEO UCB)
In de podcast Let’s Talk, heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hem of haar om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen, ambitie, …? Let’s Talk … vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. We starten onze reeks met Jean-Christophe Tellier, die sinds 1 januari aan het hoofd staat van de groep UCB.
“Gestimuleerd worden, bijleren, vooruitgaan. Dat heb ik nodig.”
Jean-Christophe Tellier, sinds 1 januari 2015 UCB-topman, heeft er al een lange carrière in de farmaceutische industrie op zitten. Na zijn medische opleiding liet hij het dokterskabinet al vrij snel achter zich om in verschillende werelddelen leidende functies op te nemen bij bedrijven in de sector, zoals Novartis, MacroGenics en Ipsen. Maar uiteindelijk ankert deze geboren Fransman in België. Hij blijft bescheiden bij zijn successen, terwijl de performantie en de groeivooruitzichten van de groep die hij leidt veel meer over hem zeggen. Deze man is een stille kracht, die zich nooit neerlegt bij routine.
Een arts wordt manager …
Jean-Christophe Tellier ziet zijn artsopleiding als bagage, als een cultuur die helpt zijn managersfunctie beter te begrijpen en te vatten. Beide beroepen hebben immers hetzelfde doel: waarde creëren voor de patiënt, met andere woorden, ervoor zorgen dat hij snel en goed wordt behandeld. Beide beroepen zijn ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want een arts zonder geneesmiddelen kan weinig doen, en ook het omgekeerde is waar, vertelt ons de CEO van de groep UCB. Maar van beide kanten van eenzelfde specialiteit koos hij al heel vroeg de zijde die best aansloot bij de ambities van een man die allergisch is aan status quo en routine. Nee, een loopbaan in een dokterskabinet zag hij niet zitten: “Gestimuleerd worden, bijleren, vooruitgaan. Dat heb ik nodig.”
… een wetenschapper die het recht opeist om onlogisch te denken
Voor onze gast bestaan er meer verbanden dan we denken tussen een logische geest en kunst, de deur naar de onlogica. “Sommigen zouden me misschien als een logische geest beschrijven. Maar een logische geest is saai! Ik sta open voor de culturele wereld, ik heb die nodig. Kunst stimuleert. En waarom wetenschap en kunst tegenover elkaar zetten? Veel artsen zullen je zeggen dat geneeskunde een kunst is …” Evenwicht tussen het rationele en het emotionele maakt ons net mens, besluit hij.
… en een afkeer heeft voor bepaalde woorden
Er zijn woorden die Jean-Christophe Tellier niet graag hoort, noch gebruikt. Altijd, perfect, klinken hem hol en zijn gevaarlijk. En dan normaal! Het normale is verandering, merkt hij op, wanneer we hem vragen hoe hij een mogelijke terugkeer naar het normale ziet na deze crisismaanden. “Normaliteit in de betekenis van stabiliteit, is niet interessant, want dat is het leven niet!”
Kortom, Jean-Christophe Tellier is iemand die zegt waar het op staat en er graag op wijst dat de ontwikkelingsduur voor een geneesmiddel aanzienlijk korter is geworden, onder meer dankzij de digitalisering. De dynamiek van de biofarmaceutische sector in ons land gaat gepaard met een typisch Belgische kenniseconomie en een noodzaak om open te staan voor de wereld. Dat is wat een groep zoals UCB vooruit doet gaan: een portefeuille van producten in diverse ontwikkelingsstadia. Evenals zijn duidelijke post-crisisvisie: “Schat opkomende trends juist in en anticipeer op de nieuwe manier van evolueren in de toekomst.”
Onze podcastreeks Let's Talk: afspraak elke laatste donderdag van de maand
Onze volgende gast, Annick Van Overstraeten (CEO van Le Pain Quotidien), vertelt honderduit over de basics van haar strategie, haar drijfveren en visie op markt en maatschappij. Luister op donderdag 26 november 2020.