Let's Talk, de podcast van het VBO, met Lieve Mostrey, CEO Euroclear

In de podcast Let’s Talk, heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hem of haar om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen, ambitie …? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Luister vandaag naar Lieve Mostrey. Als CEO van Euroclear, een structurele pijler in de financiële wereld, wikt ze geduldig haar uitspraken. Wat allerminst betekent dat de vrouw van 900.000 miljard haar mening niet kwijt wil. Wel integendeel.

“De techreuzen gaan de oorlog niet winnen”

Euroclear dat in 2020 voor 897.000 miljard (!) euro aan transacties afhandelde, is een onmisbare schakel in de wereldwijde effectenhandel. Toch is het bedrijf, net als haar CEO Lieve Mostrey, amper bekend bij het brede publiek. De West-Vlaamse burgerlijk ingenieur stond nochtans jaren als enige Belg in de lijst met de 100 machtigste vrouwen uit de financiële wereld. 


Als u een aandeel, een obligatie of een beleggingsfonds koopt, is de kans groot dat die transactie via Euroclear passeert. Meer dan 2.000 banken doen immers een beroep op zijn diensten. De 4.000 medewerkers handelden vorig jaar 276 miljoen transacties af, goed voor 897.000 miljard euro, of twaalf keer het wereldwijde bruto binnenlands product. Euroclear mag dan wel onder de publieke radar zitten, binnen de sector klinkt zijn naam als een klok. Werken in de schaduw heeft trouwens ook voordelen. “Hoe minder bekend en begrepen we worden, hoe veiliger”, verklaarde onze gast ooit in een zeldzaam interview. “Op een uitzondering na staat op geen enkel gebouw ons logo. Dat is ook niet nodig. We doen ons werk goed in de luwte, en we zullen dat zo blijven doen.”

Client empathy

“Relevantie is de sterkste differentiator”, dixit Tim Howell. Lieve Mostrey geeft haar voorganger geen ongelijk. Relevant blijven voor zijn klanten is voor Euroclear de belangrijkste uitdaging. ‘Client empathy’ is daarbij een belangrijke hefboom. “Je kunnen inleven in wat voor jouw klant het verschil maakt en daar perfect op inspelen. Een voorbeeld: vóór de financiële crisis was vertrouwen de fundamentele driver binnen het financieel systeem. Vandaag is dat ‘secured finance’ geworden – n.v.d.r.:  een transactie of lening waar een onderpand tegenover staat. In die evolutie staan we al heel sterk dankzij onze ervaring met de bewaring van effecten, goed voor 34.000 miljard euro. Maar vandaag proberen we in onderpandbeheer of ‘collateral management’ nog flexibeler te bewegen en nieuwe diensten te ontwikkelen. We worden de just in time serviceprovider in de financiële supply chain.”

België is en blijft het hoofdkwartier van Euroclear. De groep heeft zijn Belgische ankers onlangs nog versterkt toen het in de context van de Brexit zijn holdingactiviteiten van Londen naar Brussel verhuisde. “Trouwens het is dankzij het sterke wettelijke kader van ons land dat J.P. Morgan in 1968 voor België koos als standplaats voor Euroclear. Hier wordt de ‘zekerheid van het eigenaarschap van effecten’ het sterkst geregeld. Zo zie je maar dat sterke regulering ook een troef kan zijn voor de aantrekkelijkheid van een land.”

Realistische ambities

Lieve Mostrey behoorde tot de high level-groep die Brussel een paar jaar geleden als financieel centrum moest promoten en zetelt in het bestuur van de Belgian Finance club. Toch kon Brussel het prestigeverlies van The City of London door de Brexit maar matig verzilveren. Uit de cijfers blijkt dat ons land slechts 3%, of amper 15 van 440 financiële bedrijven die een deel van hun activiteiten verhuisden, kon aantrekken. “Een reputatie komt niet uit het niets. Een financieel centrum bouw je niet op ‘overnight’. We moeten realistisch zijn in de ambities. En focussen op de niches waarin België sterk staat en die een cluster kunnen vormen in Brussel.

Intussen krijgen technologiegiganten, genre Paypall, Apple, Facebook en het Chinese Ant Financial stelselmatig steeds meer voet aan de grond binnen de traditionele financiële wereld. Mostrey vreest niet voor een tsunami van ongecontroleerde financiële producten en diensten. Of dat landen de monetaire controle zullen verliezen om hun burgers te beschermen. “Ik hoop en geloof dat overheden en regulatoren de stabiliteit en bescherming van de burgers scrupuleus zullen blijven bewaken. De techreuzen manoeuvreren zich vooral in de enge ruimte van gebruikscomfort, maar blijven liefst zover mogelijk weg van de echte risico’s. Zo gaan zij alvast de oorlog niet winnen. Maar wij zouden hem kunnen verliezen als we de nieuwe technologie niet omarmen en onszelf niet voortdurend challengen.”

Kapitaal vs. mens

Cybercriminaliteit kan een business kapotmaken. Dat is pas de echte ‘dark’ disruptor omdat het de integriteit en geloofwaardigheid op losse schroeven zet. Geen enkele technologie is waterdicht. “Bescherming kun je moeilijk in procenten uitdrukken. Het is een asymmetrisch risico. Je wordt gehackt of je wordt het niet. Op het moment dat je wordt gehackt, is het beschermingspercentage niet meer van tel. Je kunt niet beter doen dan permanent investeren in je ‘threat intelligence’-netwerk en de sensibilisering van al je stakeholders.”

Als uitsmijter: dankzij de steun van Euroclear kon de Sociale Kruidenier van Buurthuis Ommekaar uit Buizingen naar een grotere winkelruimte verhuizen. Matcht zo’n lokale integratie met het globale businessmodel van Euroclear? “We hebben verschillende CSR-projecten lopen, maar hangen dat niet aan de grote klok. Het is een dimensie die ons bedrijf in balans houdt met aan de ene kant de grote kapitalistische wereld met de gigantische cijfers en aan de andere kant de reële, menselijke sociale problemen. Dat juiste evenwicht is van kapitaal belang voor de motivatie van onze medewerkers.”

Beluister het hele podcastverhaal … via Spotify of Apple Podcasts

 

 

Zet alvast de volgende Let’s Talk-podcast van het Verbond van Belgische Ondernemingen in uw agenda en tune in! Philippe Bastien, Regional President van AGC Glass Europe (gespecialiseerd in de productie en verwerking van vlakglas) vertelt onomwonden over de aanpassing van zijn sector aan een drievoudige transitie: energetisch/ecologisch, digitaal en structureel. Te beluisteren vanaf donderdag 30 september 2021.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.