Let’s Talk, de podcast van het VBO, met Nadia Jansen (CEO Jansen Building Company)

In de podcast Let’s Talk, heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hem of haar om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen, ambitie …? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Luister vandaag hoe Nadia Jansen met haar bouwbedrijf Jansen Building Company het verschil maakt door emotie te leggen in alles wat het doet.

“Niet geschoten is altijd mis”

Niet geschoten is altijd mis. Met die instelling kocht Nadia Jansen in 2008 de vijf bedrijven van wat toen nog Building Group Jansen heette en door vader René en zijn broers werd opgericht. De financiële crisis verplichtte haar toen om met de bouwgroep radicaal van koers te veranderen. Met succes. Anno 2021 blijft het ordervolume van het ‘nieuwe’ Jansen Building Company groeien, ondanks de coronapandemie en de bikkelharde concurrentie. 


Dat succes heeft veel, zo niet alles, te maken met de toekomstbewuste visie en ambitie van de groep. Zo wil Jansen dé referentie en de belangrijkste voortrekker zijn met een innovatieve aanpak in de bouwsector. Wil het de beste werkgever zijn, met de beste mensen aan boord. En wil de groep het verschil maken door emotie te leggen in alles wat hij doet. Dat laatste legt de CEO van Jansen Building Company als volgt uit: “Wij ontwerpen een gebouw van binnen naar buiten. Eerst beslissen over het concept van het comfort binnen, waar mensen moeten werken, leven, genezen, genieten … om dat daarna te omhullen met een mooie buitenconstructie. De stenen komen pas op de tweede plaats.” Dat zie je ook. Om het even welk bouwwerk de groep aanpakt, het resultaat is geen koel en kil samenraapsel van staal, stenen en toebehoren, maar een gebouw dat eruit springt. Tot zelfs de bouwketen toe worden binnenkort met alle comfort en functionaliteiten uitgerust voor het welbevinden van de medewerkers op de werf.

Nieuwe koers, nieuwe cultuur

Vandaag telt Jansen Building Company zo’n 350 professionals actief in brede wereld van de totaalaanneming en renovatie. En met specialisaties in brandbescherming en het bouwen van cleanrooms en operatiekwartieren. Die wisselwerking tussen klassieke aanneming en geavanceerde niches is hun belangrijkste troef. “Toen ik het bedrijf overnam, was het of radicaal van koers veranderen of failliet gaan. We gingen steeds minder in onderaanneming werken, maar rechtstreeks voor de bouwheren. Verre van evident, want je gaat als het ware je eigen klanten – de hoofdaannemers – beconcurreren. Een keihard spel! Bovendien moet je het eigen DNA aanpassen, een nieuwe manier van denken en van marktbenadering introduceren … Kortom, een nieuwe cultuur en mindset embedden.”

De groeiende maatschappelijke aandacht voor het comfort van de gebouwen gaf het groeiverhaal een duwtje in de rug. “Ons succes danken we vooral aan het feit dat we zijn blijven specialiseren  in alle aspecten die van belang zijn aan de binnenkant van een gebouw, zoals klimatisatie, akoestiek, gezelligheid, schoonheid … De verticale integratie van onze kennis en knowhow binnen afwerkingsproducten en -technieken binnen verschillende bouwniches – kantoor, zorg, leisure, tunnels – vormt de ruggengraat voor onze business.”

Impact op wereld

Jansens groeiplan steunt op twee sporen: inzetten op comfort en zelf gefabriceerde producten, zoals intelligente klimaatplafonds, dagkanten en verplaatsbare wanden die het wereldwijd exporteert. “Dankzij export verruimen we niet alleen onze actieradius, maar spreiden we tegelijk de risico’s. Bovendien vind ik zelf producten ontwikkelen en creëren ontzettend spannend en leuk. Onze eigen R&D-afdeling heeft nog tal van projecten op de tafel liggen.”

De bouwsector is bijzonder conjunctuurgevoelig. Risicospreiding en diversificatie blijven dus belangrijk. Net zoals kritisch kijken naar de markt en de businessopportuniteiten. Maar ook voorbij de horizon durven kijken. Zo bouwt Jansen de cleanroom in Maastricht waar het testmodel van de ondergrondse Einstein Telescoop moet komen, een high-end project waarmee de wetenschap zwaartekrachtgolven wil detecteren. Een project dat er enkel kan komen met technologie die nog ontwikkeld moet worden. Veel andere bedrijven haken af omdat ze te weinig verbeelding hebben om zo ver over de gekende grenzen te kijken. Jansen niet? “Ons bedrijf krijgt zuurstof van dat soort projecten. Ongelofelijk wat we allemaal leren van de bedrijven waarmee we hier kunnen samenwerken en de kick die je krijgt door te kunnen meewerken aan innovaties die impact zullen hebben op de wereld.”

Duurzaam, comfortabel en circulair

“Comfort is the next big thing na duurzaamheid.” Nadia Jansen zit nooit verlegen om een straffe uitspraak meer of minder. Met dat verschil dat ze die ook onderbouwt en tastbaar maakt. “Duurzaamheid is intussen vanzelfsprekend, maar de bouwsector moet nog een versnelling hoger schakelen. De gebouwen van de toekomst zijn niet alleen duurzame, maar ook gezonde en comfortabele leef- en werkomgevingen. ‘Comfort’ is de overtreffende trap van ‘duurzaamheid’. Luchtkwaliteit, binnenklimaat, lichtinval en akoestiek spelen een doorslaggevende rol, maar ook flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid zullen in de toekomst de waarde van vastgoed bepalen.” Duurzaam betekent trouwens ook circulair. 

Hard werken, hard lachen

Nadia Jansen vindt het belangrijk dat werknemers zich gelukkig voelen in hun job. Passie en motivatie doen mensen uitblinken en leiden tot succes. De werkomgeving is hierin een bepalende factor. “De funfactor is cruciaal: hard werken en hard lachen. Daarom maken we in  de kantoren ruimte voor kunst: bescheiden, inspirerend en met een vleugje humor. Zo zorg je voor een positief effect op de werkvloer. Het zet de fantasie in werking en verhoogt de productiviteit en creativiteit.”

Beluister … via Spotify of Apple Podcasts


“Als kleiner bedrijf moet je niet altijd bang zijn van Goliath”

 

Zet alvast de volgende Let’s Talk-podcast van het Verbond van Belgische Ondernemingen in uw agenda en tune in! Met als gast Arnaud Feist (CEO Brussels Airport Company) die terugblikt op de impact van de pandemie op de luchthaven. En vooruitblikt op het economisch potentieel van de luchthaven anno 2040. Luister mee op donderdag 27 mei 2021.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.