PIETER TIMMERMANS OVER COVID 19 – 10 LESSONS LEARNED

Zes maanden geleden gebeurde het onmogelijke en ging ons land in een harde lockdown. Vandaag, zes maanden verder in de coronacrisis vraagt Pieter Timmermans zich af welke lessen we kunnen trekken? Dat was het thema van zijn uiteenzetting voor de Club des Grandes entreprises du Luxembourg belge.


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
17 september 2020

De juiste lessen trekken is een cruciale stap in het duurzaam sterker maken van ons economisch weefsel en onze gemeenschappelijke veerkracht.  Daarom vroeg het VBO aan zijn leden-sectorfederaties: ‘Welke relevante lessen kunnen we trekken uit de afgelopen intense periode van hectiek, onzekerheid en crisis?’. De analyse van al die ervaringen uit al even uiteenlopende sectoren leidde tot 10 waardevolle ‘lessons learned’. Gaande van de nood aan eenheid van commando, over de onmisbare rol van het middenveld tot de behoefte aan een nieuwe vorm van telethuiswerk, 3D-working. 

Vooraleer Pieter Timmermans dieper inging op de tien lessen die we vandaag al kunnen trekken, haalde hij er enkele cijfers bij. Cijfers die aantonen hoe groot en verstrekkend de coronacrisis onze maatschappij heeft ontwricht. En die het belang aantonen van een structureel relanceplan. Hoe daadkrachtig dat plan zal zijn, hangt af van de manier waarop academici, beslissers en beleidsmakers op alle niveaus de crisis aangrijpen om een aantal systemische en operationele bugs in de globale, regionale en lokale maatschappij op te lossen. 

Voorbereiden op een volgende pandemie
Lessen trekken betekent ook dat we de coronacrisis moeten aangrijpen om de overgang naar een duurzaam economisch systeem te versnellen en zo onze bedrijven en maatschappij weerbaarder te maken. Om te voorkomen dat we niet opnieuw de hele wereld on hold moeten zetten als een nieuwe pandemische crisis van welke aard of orde ook ons treft. Want het risico groeit dat om het even welke crisis dezelfde pandemische dimensies aanneemt. Denk aan een klimaatramp, een financiële crisis, een nucleair ongeval of een cyberaanval. 

Kortom, we moeten onze weerbaarheid, onze resilience versterken en tegelijk een planmatig en structureel ingebed crisismanagement ontwikkelen om degelijk voorbereid disruptieve crisissen zoals COVID-19 in de toekomst te bestrijden. 

Download hier de integrale uiteenzetting die Pieter Timmermans gaf voor de Club des Grandes entreprises du Luxembourg belge - 9 september 2020. 

Lees de uitgebreide brochure ‘10 Lessons Learned. VBO en leden-sectorfederaties trekken lessen uit pandemie COVID-19’.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.