Twee rectoren op het VBO

Luc Sels, rector van de KU Leuven en Vincent Blondel, rector van de UCLouvain, waren op 8 juni te gast op het Strategisch Comité van het VBO. Ze presenteerden er de lessen die ze trekken uit het afgelopen jaar en gaven hun visie op de toekomst, o.a. op het vlak van hun relaties en samenwerking met de ondernemingen.


Philippe Lambrecht, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
15 juni 2021

We onthouden drie kernboodschappen.

De eerste gaat over de veerkracht van onze universiteiten en hun belangrijke rol die ze, met name dankzij hun gezondheidscentra, speelden in de strijd tegen de pandemie. De vaccins konden snel worden ontwikkeld dankzij een enorm doorgedreven internationale samenwerking, wat het belang van wetenschap en samenwerking in netwerkvorm nog maar eens in de verf zet. Bovendien werd het wetenschappelijk debat in het openbaar gevoerd, waardoor de wetenschappelijke aanpak moest worden geduid om allerlei complottheorieën te ontkrachten.

De tweede boodschap gaat over de lessen die we kunnen trekken uit een jaar pandemie:

1. Dankzij het gebruik van digitale technologieën kwamen we de crisis door zonder de activiteiten te onderbreken. Universiteiten moesten zich, net als bedrijven, aanpassen en hebben daar enorm veel uit geleerd. Er zal meer en meer een beroep worden gedaan op hybride onderwijs en digitale tools. De UCLouvain en de KU Leuven prijzen zich gelukkig dat ze vanaf het begin in het EDX-initiatief rond de Massive Online Open Courses (MOOC - https://www.edx.org/school/louvainx; https://www.edx.org/school/kuleuvenx) stapten.

2. Door de crisis waren de universiteiten verplicht om de beslissingen rond COVID-19 te centraliseren, en dus ook te breken met de oorspronkelijke, complexere werkwijze. Telewerk heeft zijn voordelen aangetoond, maar we stootten ook op de beperkingen ervan. Ondanks het feit dat hybride onderwijs zeer nuttig is gebleken, bv. voor levenslang leren, mogen we niet vergeten dat fysieke aanwezigheid essentieel is voor werk, cultuur en relaties. Het is belangrijk  dat studenten op hun levenspad nog steeds een echte studentenervaring meekrijgen die niet beperkt is tot de virtuele wereld.

3. Open wetenschap in netwerken (open science, open access, open data …) heeft haar doeltreffendheid bewezen, en dat met de nodige voorzichtigheid inzake bescherming van intellectuele eigendom. De virtuele internationale mobiliteit is toegenomen zonder dat het belang van fysieke mobiliteit werd tenietgedaan.

4. De crisis confronteerde ons met grote fysieke en psychologische problemen en een gebrek aan middelen. De manieren om de crisis aan te pakken liepen en lopen nog steeds sterk uiteen. De gevolgen waren aanzienlijk en zinderen nog na. Daarmee moeten we rekening houden in ons herstelbeleid.

5. Gezondheidstechnologie wordt steeds belangrijker. Ons land beschikt op dat vlak over tal van troeven met een combinatie van universitaire ziekenhuizen, onderzoekscentra, innoverende grote ondernemingen en kmo’s, internationale netwerken enz. De universiteiten zijn een van de troeven van de relance.

6. We moeten goed opvolgen hoe de pandemie evolueert, ze blijven bestrijden, ons blijven aanpassen in functie van de evolutie en lessen trekken uit de zwaktes die corona heeft blootgelegd.

De derde boodschap heeft betrekking op de toekomst en de samenwerking met ondernemingen. In 2025 vieren de twee universiteiten hun 600ste verjaardag. Ze werken heel nauw samen. Zo creëerden ze meer dan 1000 studententandems van studenten die mekaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Daarnaast bestendigden de twee rectoren hun akkoorden met MIT tijdens een koninklijk bezoek aan Boston. Ook openden ze de ‘Big Bang’-fietsroute die Leuven en Louvain-La-Neuve verbindt. Professoren en onderzoekers van de twee universiteiten werken samen aan tal van onderzoeks- en onderwijsprojecten.

De VBO-leerstoel Belgian Business Champions bracht KUL en UCL samen rond een project om studenten en bedrijven dichter bij elkaar te brengen. Zo nodigt de UCLouvain elk jaar verschillende CEO’s uit om alle masterstudenten van de Louvain School of Management toe te spreken en legt de KU Leuven de laatste hand aan een verzameling casestudies (business cases) over Belgische bedrijven, die nu al wordt gebruikt in de cursussen bedrijfsstrategie.

De wisselwerking tussen universiteiten en bedrijven is meer dan ooit essentieel. Wetenschappelijk onderzoek is een uitzonderlijke bron van innovatie en ontdekking. Met het oog op de complexe uitdagingen waar we voor staan, moeten bedrijven en universiteiten hun krachten blijven bundelen om kennis en waarde te creëren voor de hele samenleving.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.