VVIP-Talks: Andrea Maier (VU - University of Melbourne) opent de reeks

Op maandag 7 september heeft het VBO in het kader van zijn 125e verjaardag de aftrap gegeven van een reeks VVIP-Talks met het thema ‘Wat als we allemaal 130 worden?’. Een hybridisch evenement met tal van deelnemers, waaronder de minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.


Marie-Noëlle Vanderhoven, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
09 september 2020

Wat we willen bereiken met die VVIP-Talks? Creating value for society, tijdens een dialoog tussen een internationaal gerenommeerde spreker en de Belgische topbedrijven over een visionair en strategisch thema! Een van onze acht competentiecentra zal telkens het thema van een bijeenkomst bepalen. De eerste werd georganiseerd door het competentiecentra Werk en Sociale Zekerheid.

Zullen we binnen enkele decennia 130 jaar worden? Onze keynotespreker Andrea Maier, hoogleraar gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de University of Melbourne, antwoordt volmondig ‘ja’. Op voorwaarde dat we gezonder leven. Is een (aanzienlijke) verlenging van de levensverwachting een economische zegen of veeleer een bedreiging voor onze pensioenen en onze gezondheidszorg? Die vraagstelling wordt bestudeerd door Yves Stevens, pensioenspecialist aan de KU Leuven. Hij vraagt zich onder andere af hoe de arbeidsorganisatie en de pensioenen aan die levensverwachting kunnen worden aangepast.

Om af te ronden heeft Monica De Jonghe, directeur-generaal en executive manager het competentiecentra Werk en Sociale Zekerheid, samengevat welke lessen ze heeft geleerd uit de talk en uiteengezet hoe het VBO het thema benadert, welke visie en strategie het ontwikkelt en welke concrete initiatieven het op dit vlak genomen heeft, neemt en zal nemen.

Het thema komt uitgebreid aan bod in onze REFLECT rond het thema duurzaamheid van de maand december.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.