Cybercriminaliteit: update nu!

Tijdig updates installeren is een cruciaal element van een goed cybersecuritybeleid. Het belang ervan werd deze maand nogmaals benadrukt toen het Centrum voor Cybersecurity België aankondigde dat tal van bedrijven het slachtoffer waren van cybercriminelen die misbruik maakten van het feit dat heel wat bedrijven een recente update voor Exchange, een veel gebruikte mailsoftware van Microsoft, nog niet hadden geïnstalleerd.


Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
26 maart 2021

De update (ook wel ‘patch’ genoemd) heeft tot doel om een recent ontdekte systeemkwetsbaarheid in de mailsoftware (alleen in de ‘on premise’ of hybride set-up) te verhelpen of te ‘patchen’. Toen de update beschikbaar werd voor het grote publiek, kregen uiteraard ook cybercriminelen hem in handen – aan de hand van de update kunnen zij, via ‘reverse engineering’, afleiden waar de kwetsbaarheid ligt. Daarom riep het Centrum voor Cyberveiligheid België de Belgische ondernemingen proactief op om de update zo snel mogelijk te installeren. Een week later stelde het vast dat de kwetsbaarheid actief werd uitgebuit door cybercriminelen, met alle cyberincidenten van dien.

Dit voorval benadrukt opnieuw hoe belangrijk het is om beveiligingsupdates zo snel mogelijk na hun vrijgave te installeren. Het is een basismaatregel van cybersecurity, die geen enkel bedrijf zou mogen overslaan. Bedrijven die twijfelen of ze de Exchange-update tijdig hebben geïnstalleerd, laten ook best de status van hun Exchange-server nakijken. Microsoft heeft bovendien een tool gelanceerd om dat te automatiseren. Meer informatie daarover vindt u in het advies van de CERT.be.

VBO - Cybercriminaliteit is en blijft een realiteit waar elke onderneming – klein, middelgroot of groot, al dan niet beursgenoteerd – rekening mee moet houden. Daarom wil het VBO de recente gebeurtenissen aangrijpen om nogmaals de aandacht te vestigen op het feit dat digitalisering en cybersecurity hand in hand moeten gaan. Het is belangrijk dat het Belgische bedrijfsleven de digitale transformatie omarmt om competitief te blijven en daarbij hoort ook een degelijk cybersecuritybeleid.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.