Cybersecurity: een nieuwe dreiging? Blijf op de hoogte met BeGuard

Aan het begin van dit nieuwe jaar lanceerde het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) BeGuard, een app die je op de hoogte houdt van de recente computerinfecties en dreigingen in België. Het doel van de app bestaat erin om o.a. kmo’s te helpen om zich beter te wapenen tegen cyberdreigingen. En dat is en blijft enorm belangrijk in een wereld waar steeds meer digitaal gebeurt. De app komt niet in de plaats van je virusscanner, maar is wel een goede aanvulling.


Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
26 januari 2021

Hoe werkt het?

BeGuard stuurt waarschuwingen uit over specifiek Belgische infecties en dreigingen. Het kan om twee soorten berichten gaan. Ofwel gaat het om een algemene dreiging of infectie voor heel België. In dat geval moet je zelf nagaan of de dreiging van toepassing is op jouw netwerk en desgevallend de nodige maatregelen nemen. Ofwel gaat het om een specifieke infectie van jouw wifinetwerk. Je moet je wifinetwerk en het bijhorende IP-adres daarvoor wel eerst registreren. Dat is niet verplicht, maar als je het niet doet, krijg je alleen de algemene waarschuwingen. Per infectie die op jouw wifinetwerk werd gemeld, kan je bovendien meer gedetailleerde informatie opvragen.

Belangrijk om te weten: het is niet het CCB dat jouw wifinetwerk scant, het CCB krijgt die informatie via zijn cybersecuritypartners. Het gaat zowel om commerciële partners als over vrij publiek toegankelijke bronnen (open source).

Geen vervanging van je virusscanner!

Kan een onderneming die de BeGuard-app installeert alle andere beveiligingsmaatregelen overboord gooien? Uiteraard niet! BeGuard is een aanvulling op de beveiligingsmaatregelen die elke onderneming vandaag al zou moeten nemen. BeGuard vervangt je virusscanner (antivirus) dus niet. Ook een firewall, het tijdig installeren van patches en updates, en het maken van (offline) back-ups zijn en blijven onontbeerlijke cybermaatregelen.

Meer info over de app vind je terug via https://ccb.belgium.be/nl/beguard.


Bron afbeelding: Centrum Cyberveiligheid België

VBO – Met BeGuard zet het CCB het nieuwe jaar goed in.  De app vormt mooie aanvulling op de basisbeveiligingsmaatregelen die elke onderneming vandaag al moet nemen. Het VBO moedigt bedrijven dan ook aan om gebruik te maken van deze nieuwe applicatie.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.