Cybersecurity in de maakindustrie – nieuwe Belgische cijfers

Op 27 april 2021 maakten Agoria, Sirris, Howest en UGent de resultaten van hun gezamenlijke studie over cybersecurity in de maakindustrie bekend. De doelstelling van de studie bestond erin om na te gaan hoe het gesteld is met de cyberbeveiliging van de Belgische maakbedrijven. Met de publicatie van de studie willen de initiatiefnemers bedrijven niet alleen sensibiliseren voor cybersecurity, ze geven ook 10 praktische handvaten mee voor bedrijven om zelf een performant cybersecuritybeleid uit te werken.


Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
28 april 2021

De relevantie van de studie wordt snel duidelijk wanneer je weet dat België ongeveer 5000 industriële maakbedrijven telt. 60% van hen heeft de stap gezet naar industrie 4.0. Dat betekent dat ze naast de pure automatisering ook hebben geïnvesteerd in slimmere operationele technologieën (afgekort ‘OT’, denk bijvoorbeeld aan SCADA, PLC …), geconnecteerde machines en robots enz. om hun productieprocessen te verbeteren. Cybercriminelen zijn innovatief en altijd op zoek naar nieuwe ‘opportuniteiten’. Het zal dus niemand verbazen dat ook het industriële Internet of Things (IIOT), waardoor de connectiviteit tussen toestellen/machines enorm is toegenomen, in hun vizier is gekomen.

De resultaten van de studie waren vrij verontrustend, in die zin dat er niet genoeg bewustzijn blijkt te zijn bij de meerderheid van de bevraagde bedrijven wanneer het gaat over cybersecurityrisico’s waar hun OT aan worden blootgesteld. Zo is er vaak geen cybersecuritybeleid voor OT, terwijl OT net heel kwetsbaar zijn vanuit een technologisch oogpunt, o.a. omwille van de ouderdom van bepaalde hardware – door de langere levenscyclus ervan –  , en omdat er vaak geen of te weinig updates worden gedaan – een productieproces draait immers vaak 24 op 24 en 7 op 7. Als gevolg daarvan zijn maakbedrijven niet altijd in staat om snel en doeltreffend te reageren wanneer ze met een cybersecurityincident geconfronteerd worden.

Positief is dan weer dat 10% van de bevraagde bedrijven er vandaag wel al in slaagt om zich degelijk te beveiligen tegen cybersecurity-incidenten. Agoria, Howest en hun partners willen naar aanleiding van de studie ook de andere bedrijven stimuleren om de stap te zetten naar een betere cyberbeveiliging. Daarom stelden ze een handige whitepaper op met 10 concrete aanbevelingen, waar bedrijven meteen mee aan de slag kunnen. U kan de studie en de bijhorende whitepaper met de concrete tips voor ondernemingen downloaden op de website van Agoria.

Tijdens de persconferentie namen ook minister Crevits en Miguel De Bruyckere van het CCB het woord. De minister onderlijnde dat cybersecurity een van de meest onderschatte problemen is van deze tijd, omdat men niet of in elk geval niet meteen de resultaten van de investering ziet. Een topprioriteit dus, en een gedeelde verantwoordelijkheid van overheden en bedrijven. Dhr. De Bruyckere bevestigde die vaststelling en kondigde bovendien aan dat het CCB binnenkort een app zal lanceren die de bevolking, maar ook kmo’s, op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte zal houden van criminele phishingcampagnes en andere cyberkwetsbaarheden. Wordt vervolgd!

VBO -  De studie is een schoolvoorbeeld van de ‘triple helix’. Een mooie samenwerking tussen de publieke, de academische en de private sector. De resultaten zijn bovendien zeer relevant. Het hoeft geen betoog dat de maatregelen die COVID-19 met zich meebracht, voor een versnelling van de digitalisering hebben gezorgd. En in die context is cybersecurity en het beschermen van onze data van levensbelang. Cybercriminelen zijn bovendien ongelofelijk goed georganiseerd en gespecialiseerd. Initiatieven zoals deze studie waar Belgische organisaties cross-sectoraal de handen in elkaar slaan, zijn dus cruciaal. Het VBO feliciteert de organisaties dan ook met deze mooie verwezenlijking.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.