COVID-19: Financiële sector verlengt en breidt maatregelen uit om de ondernemingen te ondersteunen

De voorbije dagen heeft Febelfin intense gesprekken gevoerd met minister van Financiën De Croo omtrent het in voege zijnde bankenplan. Dit overleg heeft geleid naar een aantal bijsturingen. De huidige maatregelen om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis worden zowel verlengd als uitgebreid. Dit nieuwe akkoord geeft ondernemingen en zelfstandigen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis wat meer financiële ademruimte om deze uiterst moeilijke periode door te komen.


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
07 juni 2020

Betalingsuitstel: verlengd van 31 oktober tot 31 december 2020

Zowel particulieren als ondernemingen kunnen betalingsuitstel krijgen van hun hypothecair krediet of ondernemingskrediet. Terwijl dit uitstel initieel maximaal tot 31 oktober liep, is dit nu verlengd tot 31 december 2020.

Concreet: ondernemingen en particulieren die een aanvraag tot betalingsuitstel hebben gedaan en gekregen, kunnen op 31 oktober – indien ze nog steeds aan alle voorwaarden voldoen – bijkomend uitstel vragen tot 31 december.

Sinds de maatregelen op 31 maart van kracht gingen, werd al meer dan 250.000 keer betalingsuitstel verleend. De banken verleenden meer dan 118.000 betalingsuitstellen aan particulieren voor hun hypothecair krediet. Het totale onderliggende kredietvolume daarvan bedraagt 12,3 miljard euro of gemiddeld 104.000 euro per krediet.

Voor ondernemingskredieten gaat het om meer dan 130.000 keer uitstel van betaling voor een onderliggend kredietvolume van 21 miljard euro of gemiddeld 160.000 euro per krediet. Meer dan 80% van het aantal betalingsuitstellen wordt toegekend aan kmo’s en zelfstandigen.

Garantieregeling: verlengd tot 31 december en uitgebreid naar kmo’s

Ook het instapmoment voor de garantieregeling voor nieuwe kredieten met een looptijd van 12 maanden wordt verlengd tot het einde van 2020. De oorspronkelijke deadline om in te stappen op 30 september vervalt dus. Voor kmo’s – die vaak langer lopende kredieten nodig hebben – wordt nu ook een bijkomende garantieregeling voorzien voor kredieten met een looptijd tussen de 12 en 36 maanden.

Meer uitgebreide informatie over het betalingsuitstel en de garantieregeling vindt u hier.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.