Febelfin: meer dan 200.000 keer betalingsuitstel aan particulieren en bedrijven

Na vijf weken staat de teller voor betalingsuitstel aan particulieren en bedrijven op meer dan 200.000. 

De gevolgen van corona, de lockdown van belangrijke economische sectoren en de tijdelijke technische werkloosheid blijven voelbaar bij de banken, ook vijf weken na het afkondigen van de maatregelen voor betalingsuitstel. Banken blijven onverminderd uitstel van betaling toekennen aan particulieren en bedrijven die aan de voorwaarden voldoen en contact opnemen met hun bank.

Voor bedrijven in betalingsmoeilijkheden blijven ook bijkomende kredieten mogelijk. De banken geven daarmee gehoor aan de oproep van minister van Financiën Alexander De Croo om ook de komende weken en maanden de kredietkraan open te houden voor bedrijven en particulieren die in financiële moeilijkheden dreigen te komen door de gevolgen van de coronacrisis.

De cijfers
Op 30 april hadden de banken meer dan 115.000 keer uitstel van betaling voor ondernemingskredieten verleend. Het gaat in totaal over een onderliggend kredietvolume van 17 miljard euro of gemiddeld 145.000 per krediet bij bedrijven.

Intussen werd ook de garantieregeling geactiveerd voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden. Uit de eerste cijfers blijkt dat de banken in april meer dan 17.000 nieuwe kredieten hebben verstrekt aan bedrijven (met en zonder staatsgarantie) voor een bedrag van iets meer dan 4 miljard euro[1]. Er werden met name 15.894 kredieten aan kmo’s (inclusief zelfstandigen) en 1.565 kredieten aan grote ondernemingen verstrekt voor telkens ongeveer 2 miljard euro.

Deze cijfers, die betrekking hebben op kredieten met en zonder staatsgarantie, tonen aan dat de kredietkraan voor zowel kleine als grote ondernemingen ook in deze crisisperiode wel degelijk open blijft. Het aandeel van de kredieten die van de federale staatswaarborg genieten is in dit stadium nog beperkt, rekening houdende met het feit dat de officiële publicatie van het koninklijk besluit pas op 15 april heeft plaatsgevonden.

De toekomst
De financiële instellingen blijven de vragen over betalingsuitstel en nieuwe bedrijfskredieten met spoed behandelen. De bancaire sector roept particulieren en ondernemers nogmaals op om onmiddellijk met hun bank contact op te nemen wanneer betaalproblemen dreigen. Samen vinden we een oplossing.

Het overzicht van de cijfers vindt u in de Coronamonitor van deze week.

Meer informatie? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze woordvoerster Isabelle Marchand: press@febelfin.be / 02/507.68.31.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.