Red jobs: behoud het coronastelsel van tijdelijke werkloosheid tot eind 2020

De coronacrisis houdt lelijk huis op de arbeidsmarkt. Van historisch laag piekte de tijdelijke werkloosheid in duizelingwekkende snelheid naar ongekende hoogten. Toch moet het duidelijk zijn dat ons stelsel van tijdelijke werkloosheid de arbeidsmarkt nog voor veel erger behoedt en een dreigende lawine aan ontslagen indijkt.


Gianni Duvillier, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
19 mei 2020

Het is cruciaal de huidige “tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona” zoals die nu gebruikt kan worden door alle sectoren en ondernemingen niet slechts verder te verlengen tot eind deze zomer, maar  best tot eind dit jaar. Want zeker tot dan blijft de situatie voor de ondernemingen heel precair. Men mag ook niet vergeten dat heel wat bedrijven de gevolgen van de coronacrisis pas met enige vertraging zullen voelen, bv. omdat ze nu nog konden werken aan lopende orders, maar ondertussen geen nieuwe meer binnenkrijgen.

VBO - Met het oog op behoud van de tewerkstelling pleit het VBO met aandrang dat zeker tot eind 2020 het huidig soepel coronastelsel behouden blijft. Dat komt er in essentie op neer dat het begrip van overmacht verder ruim toegepast wordt, zodanig dat niet alleen de overmacht ten gevolge van de regeringsbeslissingen (zoals sluiting) geldt, maar bv. ook dat bedrijven die door de coronacrisis te weinig werk hebben om alle werknemers verder tewerk te stellen (door daling van de omzet, productie, bestellingen …), een beroep kunnen doen op het coronastelsel wegens overmacht. Tevens is het belangrijk om net als nu de procedure en administratieve formaliteiten zo eenvoudig mogelijk te blijven houden.

> Zie ook ons persbericht van 15 mei

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.