VBO: eindelijk duidelijkheid over tijdelijke werkloosheid

De coronacrisis hakt zwaar in op het economisch leven. Het VBO verwelkomt dan ook de nieuwe maatregelen van de federale regering, die er zijn gekomen in samenwerking met de sociale partners. Tegelijk ondertekenden werkgevers en werknemers op woensdag 18 maart 2020 een nieuwe cao voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor bedienden, voor de sectoren waar er nog geen regeling was. Deze cao moet ervoor zorgen dat, na deze situatie van overmacht, ondernemingen eenvoudig een beroep kunnen blijven doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
20 maart 2020

De ministerraad besliste zonet om alle ondernemingen toegang te geven tot het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en dat retroactief vanaf vrijdag 13 maart. Dat is een noodzakelijke maatregel om de verminderde activiteit die zich vandaag voordoet in heel wat sectoren op te vangen en om faillissementen te voorkomen. De regering besliste ook, met het oog op de inkomenspositie van de werknemers, om een aanvullende vergoeding bovenop de uitkering tijdelijke werkloosheid toe te kennen van 5,63 euro per dag, die de overheid betaalt.

Daarnaast ondertekenden de sociale partners op woensdag 18 maart een nieuwe interprofessionele arbeidsovereenkomst. Deze cao stelt de tijdelijke werkloosheid voor economische redenen voor de bedienden ook open voor sectoren en bedrijven die nog geen eigen regeling hebben (zoals o.m. de distributiesector, de voedingsindustrie, de chemiesector en het paritair comité voor de bedienden). De cao zal ten volle kunnen spelen eens de overmachtsregeling voor de tijdelijke werkloosheid, die de regering nu heeft vereenvoudigd, is uitgewerkt.

Inzake fiscaliteit werden vorige week al steunmaatregelen goedgekeurd. Daarnaast publiceerde de regering een nieuwe lijst aanvullende maatregelen waardoor het wordt toegestaan om btw-, vennootschapsbelasting- en rechtspersonenbelastingaangiftes in te dienen tot en met 30 april. Er wordt ook automatisch uitstel van twee maanden toegestaan voor het betalen van btw en bedrijfsvoorheffing aan alle ondernemingen, zonder voorwaarden, boetes of nalatigheidsinteresten.

“Deze steunmaatregelen op sociaal en fiscaal vlak komen geen dag te vroeg. Eindelijk is er duidelijkheid over de tijdelijke werkloosheid. Samen met de fiscale maatregelen geven ze zuurstof aan onze bedrijven om in de komende weken de zware economische tijden te overbruggen. De coördinatie tussen het federale en regionale niveau zal in de komende weken ook van groot belang blijven”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.