VBO roept alle ondernemingen op om veiligheidsvoorschriften strikt te blijven volgen met 8 vuistregels

Naar aanleiding van het stijgende aantal coronabesmettingen kwam de Nationale Veiligheidsraad op vandaag (23/09) opnieuw bijeen. Het VBO roept alle ondernemingen op om de veiligheidsvoorschriften te volgen en deze 8 vuistregels scrupuleus te blijven respecteren.


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID Louis Warlop, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
23 september 2020

  1. Hygiëne steeds en overal (handen wassen, hoesten/niezen): thuis, onderweg, tijdens het werk, bij aankomst- en vertrek, tijdens pauzes/breaks en bij alle werk- en privé ontmoetingen.

  2. Social distancing: organiseer ‘afstand houden’ met organisatorische en technische maatregelen.  3. Draag een mondmasker in situaties waarbij social distancing niet of moeilijk gerespecteerd kan worden (na maximaal toepassen van punt 2).

  4. Zorg voor voldoende en regelmatige verluchting van de werkruimten en sociale voorzieningen, hetzij door natuurlijke verluchting, hetzij door mechanische ventilatie.

  5. Besteed extra aandacht aan schoonmaak.

  6. Zorg voor duidelijke en herhaalde informatie over alle maatregelen (hoe en waarom) aan werknemers en alle anderen die in contact (kunnen) komen met werknemers zoals klanten, bezoekers, (onder)aannemers en andere derden.

  7. Treed snel en adequaat op (doorverwijzen/inschakelen arts) bij symptomen of vermoeden va besmetting. Werk mee, o.a. via uw preventiedienst(en), aan een eventuele gerichte contactopsporing.

  8. Druk uw werknemers op het hart dat alle bovenstaande principes ook in hun privésfeer belangrijk zijn om deze pandemie te bestrijden en henzelf, hun naasten en de collega’s te beschermen.

Raadpleeg de Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan. U vindt er alle noodzakelijke informatie om uw organisatie én medewerkers optimaal te kunnen beschermen. Zo zorgen we samen voor een gezonde en welvarende samenleving.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.