Ongewenst gedrag en pesten op het werk – Een nieuwe tool van de KU Leuven

Als onderneming heb je er alle belang bij om een goed uitgewerkt preventiebeleid inzake pesten en ongewenst gedrag in je organisatie op te zetten. Een nieuwe wetenschappelijke tool van de KU Leuven wil je hierbij ondersteunen.


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
07 oktober 2020

Het nieuwe instrument heet COBHRA. Het is bedoeld om vlot risicofactoren van pesten en ongewenst gedrag in kaart te brengen. Bijkomend focust COBHRA op de rol van coronaspecifieke factoren (bv. maatregelen tegen besmetting en crisiscommunicatie). Een recente studie heeft namelijk uitgewezen dat sociale relaties op het werk en het welzijn ook door dergelijke factoren worden beïnvloed.

Concreet omvat COBHRA een wetenschappelijk onderbouwde risicoanalyse die risicofactoren in de 5 a’s (arbeidsinhoud, arbeidsorganisatie, arbeidsomstandigheden, arbeidsrelaties en arbeidsvoorwaarden) opspoort en evalueert. Er wordt ook gefocust op teamfactoren als teamklimaat en leiderschap. De rol van extreme, plotse problematieken zoals de huidige coronasituatie wordt mee in kaart gebracht.

Om COBHRA vorm te geven en te valideren, start een pilootproject waarbij organisaties gratis gescreend worden. Het resultaat is een feedbackrapport over de organisatie. Voorlopig kan dat enkel in het Nederlands. Internationalisering (Frans en Engels) staat op de planning.

Meer info: Chahida Azzarouali, chahida.azzarouali@kuleuven.be, KU Leuven

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.