Conferentie: Het failliet van de sociale zekerheid?/!

Donderdag 14 juli 2022

Pensioenen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, gezondheidszorg, verloven … Al die maatschappelijke stelsels worden gefinancierd met fondsen uit de sociale zekerheid. Dat systeem staat meer dan ooit onder een enorme druk. We stevenen voor 2022 af op een tekort van meer dan 4 miljard. Binnen 5 jaar zien we dit tekort verder oplopen tot maar liefst 10 miljard. De uitgaven stijgen steeds verder, maar de inkomsten volgen niet ... 

De financiering van onze sociale zekerheid staat voor heel wat uitdagingen: de vergrijzende bevolking, het grote aantal inactieven (1,7 miljoen mensen), de korte loopbanen en de zwakke werkzaamheidsgraad van bepaalde categorieën ten opzichte van andere landen.


Het effectief behalen van een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030 is echter nog steeds de beste manier om de financiële houdbaarheid van onze sociale zekerheid te garanderen.

In realiteit betekent dit dat 600.000 mensen extra aan het werk moeten om die doelstelling te bereiken. Het is dan ook meer dan tijd om de uitdagingen van de arbeidsmarkt aan te pakken en de sociale zekerheid op korte, middellange en lange termijn veilig te stellen.
Welke maatregelen zijn nú nodig om het systeem financieel duurzaam te houden en dat voor de huidige én toekomstige generaties? Op welke manier blijven we dit alles financieren?  

Op donderdag 14 juli 2022 nemen we die uitdagingen secuur onder de loep, verkennen we mogelijke pistes en formuleren we antwoorden voor een duurzame financiering en invulling van onze sociale zekerheid. We zoomen in op volgende kernthema’s: 

  • Sociale zekerheid: een complex doolhof. Wie vindt nog de uitweg uit het imbroglio? - Spreker: Alice Defauw/Marie-Noëlle Vanderhoven (VBO FEB)
  • Uitdagingen op het vlak van governance. Is (n)iemand nog verantwoordelijk? - Spreker: Ferre Wyckmans (Voorzitter Beheerscomité Sociale Zekerheid Algemeen beheer en voormalig Algemeen Secretaris ACV-Puls)
  • Onze arbeidsmarkt als versterkte burcht. Hoe werken we de verschillen tussen insiders en outsiders weg? – Spreker: Jan Denys (Arbeidsmarktexpert Randstad)
  • Rechten en plichten zijn niet meer in balans! Ook hier speelt de collectieve verantwoordelijkheid. – Spreker: prof. Marjan Maes (KU Leuven)
  • Een beter evenwicht tussen solidariteit en verzekering voor een beter evenwicht tussen ontvangsten en uitgaven van de sociale zekerheid. – Spreker: prof. Jean Hindriks (Université Catholique de Louvain)

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.