November vorig jaar trad de zgn. Arbeidsdeal in werking. Met daarin een ‘recht op deconnectie’ voor de medewerkers. Meer concreet: werkgevers met meer dan 20 medewerkers moeten op ondernemingsniveau in een cao of in het arbeidsreglement vastleggen hoe ze dat recht organiseren. In principe VOOR 1 januari 2023 (!), maar de regering besliste recent om drie maanden respijt te geven.
Dat is hoe dan ook heel kort dag. Gelukkig vervalt die verplichting als het bevoegde paritair comité of de Nationale Arbeidsraad (NAR) een cao over het thema afsluit. Dat is alvast de bedoeling van de sociale partners. Daarbij moeten ze rekening houden met het Europese kaderakkoord ‘Digitalisering 2020’. Bovendien lopen er op Europees niveau al onderhandelingen over de organisatie van telewerk en het ‘recht op deconnectie’ die zullen uitmonden in een Europese richtlijn.
Ziet u nog door de bomen het bos?
Onze expert Kris De Meester wel. Hij volgt immers vanop de eerste rij alle onderhandelingen op alle niveaus. En was zelf onderhandelaar namens de werkgevers bij het akkoord over de digitalisering en leidt nu ook de EU-werkgeversdelegatie bij de ‘telewerk’- en ‘recht op deconnectie’-onderhandeling.
Kortom, op korte termijn staat er heel wat te gebeuren. En u wilt zich optimaal voorbereiden, toch?
Op ons webinar ‘Recht op deconnectie’ gaat Kris De Meester in op alle ins & outs van de onderhandelingen in de NAR en op Europees niveau. En analyseert hij welke oplossingen mogelijk zijn, welke valkuilen we moeten vermijden (en hoe) en stelt hij een hands-on model van aanpak voor mocht u zelf het ‘recht op deconnectie’ willen organiseren in uw bedrijf.
© Shutterstock