VBO PERSBERICHT
17 november 2021
 
 
 

Vaccinatie, mondmaskerplicht, CST-gebruik en afstand houden hebben grootste impact

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kan zich gedeeltelijk vinden in de beslissingen van het Overlegcomité en in het bijzonder in het ultieme doel van de maatregelen: de druk op de zorg verkleinen en geen enkele sector sluiten. Het VBO blijft ook oproepen om sterk in te zetten op de sensibilisering van niet-gevaccineerden. De invoering van het 2G-model voor het Covid Safe Ticket (CST) naar analogie met bepaalde buurlanden kan hierbij helpen.

De laatste weken circuleert het virus opnieuw hevig waardoor de druk op de gezondheidszorg alweer op alarmerende wijze toeneemt. Het VBO vindt de uitbreiding van de mondmaskerplicht een efficiënte en effectieve maatregel om de overdracht van het virus tegen te gaan. Dat, in combinatie met het strikt blijven toepassen van de ‘Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op de werkvloer tegen te gaan’,moet ervoor zorgen dat we onze economische activiteit ongestoord kunnen verderzetten.

Blijven prikken

Het VBO blijft ook hameren op het belang van vaccinatie. Om de vaccinatiegraad op te krikken moet blijvend ingezet worden op de sensibilisering van niet-gevaccineerden en slimmer gebruik gemaakt worden van het Covid Safe Ticket (CST). Nu iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, lijkt het aangewezen om het bekomen van een CST via een negatieve test te schrappen. Dat 2G-model kan een veel groter hefboomeffect geven naar niet-gevaccineerden toe. Verder zou het CST ook meer in een bedrijfscontext moeten kunnen worden gebruikt. Bovendien moet volop worden ingezet op de snelle uitrol van de boosterprik. Bedrijven kunnen daar, naar analogie met de vaccinatie tegen het griepvirus, een ondersteunde rol in spelen.

Verplicht telewerk: een ‘fausse bonne idée’

De werkgeversorganisatie is daarentegen wel ontgoocheld in de beslissing om telewerk opnieuw verplicht in te voeren. We zijn niet tegen telewerk op zich en het maximaal toepassen ervan waar mogelijk, maar wel tegen het eenheidsworstdenken via een gedeeltelijke verplichting. Vorige week deden de sociale partners in de Groep van Tien – vakbonden en werkgevers samen – immers diezelfde oproep om in de mate van het mogelijke maximaal te telewerken. De impact op het aantal besmettingen zal verwaarloosbaar zijn omdat telewerk reeds de norm is en de werkplek nog steeds onderhevig is aan vele maatregelen uit de Generieke Gids. Een verplicht regime zal de werkgevers daarentegen wel opzadelen met arbeidsorganisatorische problemen en een registratietool zal leiden tot onnodige administratieve rompslomp.

“Het gedeeltelijk verplicht telewerk invoeren zal weinig gezondheidswinst opleveren maar mondt gegarandeerd uit in een kafkaiaans registratiesysteem dat niets bijbrengt in de strijd tegen de pandemie. Het verder inzetten op vaccinatie, mondmaskerdracht, afstand houden, ventilatie ... daarentegen heeft op zeer korte termijn des te meer impact. Wat er vervolgens nodig is, is een versnelde derde prik, een debat over een verplichte vaccinatie in de toekomst, en een aangepast en efficiënter gebruik van het CST, ook op de werkvloer”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

 
 
COMMUNICATION & EVENTS
17 NOVEMBER 2021
 
Contactgegevens Persdienst
 
 
Het VBO, dé stem van de ondernemingen in België, staat – via een 40-tal lid-bedrijfsfederaties – voor meer dan 50.000 kleine, middelgrote en grote ondernemingen die 75% van de tewerkstelling in de private sector voor hun rekening nemen. Onze leden zorgen voor 80% van de export en creëren 2/3 van de toegevoegde waarde in ons land. Als enige overkoepelende interprofessionele werkgeversorganisatie vertegenwoordigen we ondernemingen uit de drie gewesten van ons land.
 
 
Zich uitschrijven    -    Toon in browser   

Disclaimer    -    Contact    -    Print    -    Privacy