Focus Conjunctuur - Coronacrisis slaat diepe krater in welvaart. Relanceplan nodig

26 juni 2020 – Twee keer per jaar bevraagt het VBO zijn sectorfederaties om de economische temperatuur op te meten. Op basis van dat onderzoek wordt dan een balans opgemaakt van de Belgische situatie en van de vooruitzichten voor het komende halfjaar.

Door de uitzonderlijke omstandigheden waartoe de maatregelen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie hebben geleid, en door de economische crisis zonder weerga die daaruit is voortgevloeid, moesten we zowel de structuur van onze enquête als die van deze publicatie wat bijsturen. Daardoor bespreekt deze VBO-analyse zowel de impact die de huidige crisis op de ondernemingen heeft, alsook wat hun verwachtingen zijn over binnen zes maanden, wanneer de pandemie hopelijk achter ons ligt.

De enquête werd afgenomen in de tweede helft van mei. Uit de resultaten blijkt dat de gezondheidscrisis die we momenteel doormaken ook de economische gezondheid van het bedrijfsleven fel onder druk zet. De federaties en bedrijven geven aan dat hun economische activiteit er sterk op achteruit is gegaan, in die mate dat de Belgische economie in 2020 afstevent op de grootste economische krimp (tussen -7,5% en -9%) uit onze naoorlogse geschiedenis. Volgend jaar is een krachtig herstel (+6 à +7%) mogelijk, mits er snel een nieuwe regering komt die werk maakt van een coherent relanceplan dat investeert in de toekomst en bedrijven en gezinnen zuurstof geeft.

> Lees de volledige analyse

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.