VBO-REFLECT: ‘Van fiscale depressie naar digitale welvaart’

Iedereen is het er namelijk over eens dat dé digitale economie niet bestaat. Wel is er een verregaande digitalisering van de samenleving aan de gang en zijn er duidelijke tendensen. Airbnb baat geen enkele bed and breakfast uit, Uber bezit geen enkele taxi… toch zijn die ondernemingen wereldwijd miljarden dollars waard. Het belang van materiële activa, van fysieke aanwezigheid, neemt aanzienlijk af. ‘Intangibles’ of immateriële activa, zoals software, winnen met het uur aan belang. Bovendien zijn ze enorm mobiel en vormen ze een almaar grotere uitdaging voor de nationale overheden.

Die overheden verkennen manieren om bedrijven te belasten die enkel virtueel in het land aanwezig zijn en hun business niet via de klassieke – lees analoge – manier runnen. De huidige regels die van toepassing zijn op bedrijven die hun producten, services of kennis via de traditionele hefbomen vermarkten, bieden immers te vaak te weinig aanknopingspunten om fiscaal in te grijpen.

Volgens de experten in dit nieuw nummer van REFLECT is niet enkel het belasten van de digitale economie op zich het doel, maar ook het verder faciliteren van een echte digitale economie in België, en een eerlijke herverdeling van de fiscale ontvangsten van de digitale economie tussen landen. In plaats van nieuwe belastingen uit te vinden, moeten we eerst het bestaande kader onder de loep durven nemen. En de vraag stellen: ‘Hoe kunnen we de digitale economie alle kansen geven zonder de eerlijke concurrentie met de klassieke economie te ondermijnen?’ Anders gezegd, hoe kunnen we een level playing field tot stand brengen?

In deze REFLECT wikken en wegen we de pistes die vandaag op de agenda staan, en die met name afkomstig zijn van de OESO en de Europese Commissie.

Hierna vind u de links naar de verschillende artikels van deze nieuwe VBO-REFLECT:

• Digitale taxatie – Uitdagingen belasting digitale economie > Lees meer
• Digitale taxatie – Hoe werkt een digitale onderneming? > Lees meer
• Digitale taxatie – Onzin nationale belastingen digitale bedrijven > Lees meer
• Digitale taxatie – Europese voorstellen: urgent of overhaast? > Lees meer
• Digitale taxatie – Niet méér belasten, maar beter! > Lees meer
• Digitale taxatie – Digitale fiscaliteit is niet (altijd) nieuw > Lees meer
• Digitale taxatie – Krachtig fiscaal beleid creëert welvaart > Lees meer
• Digitale taxatie – Interview van Denis Geers, CEO Graphius Groep > Lees meer

Of lees het complete magazine REFLECT

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.